Hlavní obsah

U krácení daně bude trestná i příprava. Zeman souhlasil

– Praha • Aktualizováno

Příprava krácení daně bude opět trestným činem. Prezident Miloš Zeman v pondělí podepsal novelu trestního řádu, která s tím počítá, informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Norma také upravuje pravidla pro trestní stíhání poslanců, senátorů a ústavních soudců.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Příprava krácení daně byla trestná do roku 2009. Nyní se do zákona vrací například kvůli potírání takzvaných karuselových obchodů se sankcí až desetiletého vězení.

Podle kritiků, ke kterým patří Svaz průmyslu a dopravy ČR, by úprava mohla vést ke zneužívání a likvidaci podnikatelů. Svaz tvrdí, že není jasně vymezeno, co je daňová optimalizace a co už příprava krácení daně. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) s výtkami nesouhlasil.

Motivovat k oznamování korupce

Předloha zavádí opětovně i určitou formu účinné lítosti, která by měla motivovat k oznamování korupce. Nyní hrozí postih oběma stranám, a nemají tedy zájem úplatkářství odhalit.

Novela počítá například s tím, že policie dočasně odloží trestní stíhání člověka, který oznámil korupci, pokud slíbil úplatek jen proto, že o něj byl požádán, a zároveň to nahlásil bez zbytečného odkladu.

Norma rovněž upravuje trestní stíhání bývalých zákonodárců poté, co jim skončí mandát, a tedy ztratí imunitu. Pokud je nyní chce policie obvinit, musí nejprve požádat parlamentní komory o jejich vydání. Pokud nejsou vydáni, dovoluje ústava jejich stíhání až poté, co o funkci přijdou.

Novela by měla policii umožnit, aby zajistila důležité důkazy a uchovala je na pozdější dobu, kdy bude moci stíhání obnovit.

Reklama

Výběr článků

Načítám