Hlavní obsah

Sobotka, Babiš, Chovanec, Jurečka. Ministři opět nedorazili na interpelace

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Písemné interpelace poslanců na členy vlády, které jsou pravidelně ve čtvrtek od devíti do jedenácti hodin dopoledne, se tentokrát nekonaly. Do jednacího sálu totiž nedorazil žádný ministr, kterého chtěli zákonodárci interpelovat. V kuloárech se procházel pouze šéf resortu kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Ministerská lavice zela ve čtvrtek ráno prázdnotou (ilustrační foto)

Článek

Členové vlády přitom dopředu vědí, zda je chce někdo písemně interpelovat. Dotazy měly mířit například na ministra vnitra Milana Chovance, premiéra Bohuslava Sobotku (oba ČSSD), ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) nebo šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO). Většina se z interpelací omluvila z pracovních důvodů.

„Vzhledem k omluvám, které jsem přečetl, tak ani pan ministr Chovanec, ani pan ministr Jurečka, ani pan ministr Babiš, ani pan premiér Sobotka, což je všech pět písemných interpelací, nejsou přítomni. Proto písemné interpelace přerušuji pro nepřítomnost ministrů,” řekl chvíli po deváté místopředseda dolní komory Petr Gazdík (STAN), který zrovna řídil schůzi.

Opozice si na nízký počet ministrů na interpelacích stěžuje už dlouho. „Je to skandální,“ prohlásil ve čtvrtek šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Předseda občanských demokratů Petr Fiala na Twitteru uvedl, že vláda pohrdá parlamentem v přímém přenosu. „Na malou účast ministrů na interpelacích jsme zvyklí. Dnes však do práce nepřišel ani jeden člen vlády. Pohrdání parlamentem v přímém přenosu,” napsal.

„Považuji to už za pohrdání Sněmovnou i demokracií. Nepomohly výzvy předsedy Sněmovny ani sliby premiéra, ministři jednoduše nepovažují za důležité a nutné se na interpelace vůbec dostavit,” stěžoval si předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN František Laudát.

Stanjura: Babiš si radši dělá kampaň

„Je variabilní týden, vláda si prosadila, že bude jednání. Teď tady nikdo není. Babiš si už tři dny jezdí po kampaních, jak jsem se dočetl v médiích,“ zlobil se Stanjura. Právě Babiš a Chovanec přitom mají při interpelacích nejhorší účast.

„Včera byl (Babiš) na debatě se studenty pardubické univerzity, dnes je nemocný,“ vysvětlila jeho mluvčí Lucie Kubovičová. Babiš to na svém Twitterovém účtu potvrdil a zveřejnil i lékařskou zprávu.

Na nezájem si dříve stěžovala ČSSD

Stanjura dodal, že se ODS poradí s ostatními opozičními stranami, jak by se dala účast členů vlády na interpelacích zvýšit. „Tohle musí skončit,“ dodal.

Nezájem o interpelace ale není nic nového. Když byla v minulém volebním období ČSSD v opozici, stěžovala si stejně. Po usednutí jejích členů do vládních lavic se však situace opakuje.

Jak se členové vlády omluvili
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) do 14.30 z pracovních důvodů Ministr financí Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) z pracovních důvodů Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) do 15.30 bez udání důvodu Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) z důvodu zahraniční cesty Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) od 11 do 14 hodin z pracovních důvodů

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Foto: René Volfík, ČTK

Poslanec ODS František Laudát

Výběr článků

Načítám