Hlavní obsah

V misi NATO v Afghánistánu zůstane 250 českých vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Praha
Aktualizováno

Do konce roku 2016 zůstane zastoupení českých vojáků v misi NATO v Afghánistánu zhruba ve výši, jako je nyní, prohlásil v pondělí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nyní je tam v rámci mise NATO zhruba 245 vojáků. Během neděle a pondělí se premiér setkal s českými vojáky na základnách v Bagrámu a Kábulu, afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním a dalšími představiteli země.

Foto: republiky České Vláda, ČTK

Český pemiér Bohuslav Sobotka (vpravo) se setkal 24. dubna v Kábulu a afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním.

Článek

Česko je podle ministerského předsedy připraveno pomáhat Afghánistánu i nadále, země ale musí podle Sobotky pokročit ve vnitřních reformách. Česko podle jeho slov posílá ročně do Afghánistánu zhruba 60 miliónů korun na rozvoj bezpečnosti, zemědělství, vzdělávání i jako přímou rozpočtovou pomoc.

„Počítáme s tím, že v následujících letech se bude počet vojáků mise NATO postupně snižovat tak, jak se bude zvyšovat odpovědnost afghánské vlády za zajišťování vlastní bezpečnosti,” dodal český premiér po návratu do Prahy.

Premiér zdůraznil potřebu uzavření readmisní dohody mezi EU a Afghánistánem, aby mohli být vraceni Afghánci, kteří nezískají v EU azyl.

„Zemi opouštějí každý rok desítky tisíc převážně mladých lidí, které ovšem bude Afghánistán potřebovat pro svou budoucí obnovu a rozvoj,” uvedl. Po Syřanech jsou Afghánci druhou nejpočetnější skupinou uprchlíků, která se snaží dostat do Evropy.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Český premiér měl do Afghánistánu původně letět loni v listopadu, cestu ale zrušil kvůli teroristickým útokům v Paříži. Afghánistán by měl patřit mezi priority zahraničních misí i pro příští dva roky. Před týdnem plán schválila vláda, s mandátem armády musí ještě souhlasit parlament.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám