Hlavní obsah

Pelikán obhajoval novelu trestního řádu, která má kriminalizovat hanobení třídy

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh novely trestního zákona, který má mimo jiné upravit trestné činy hanobení národa, rasy či etnické skupiny osob, obsahuje nově i zmínky o sexuální orientaci, pohlavní identitě a třídě. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) je to legitimní, neb některé ideologie stojí právě na třídní nenávisti.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

Ministr to v neděli uvedl při diskusi se senátorem a primátorem Teplic Jaroslavem Kuberou (ODS) v Partii televize Prima.

„Existují ideologie, které stojí na třídní nenávisti, a které odmítáme,” uvedl Pelikán, podle něhož je rozruch kolem nové formulace dotčeného paragrafu zbytečný.

Neobává se ani masivního nárůstu trestných činů plynoucích z jeho porušení. Doposud podle něj byly za tyto trestné činy postihovány desítky lidí ročně.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS)

Kubera coby dlouholetý kritik nadbytečných zásahů státu do svobod lidí si položil otázku, zda nakonec nebude nezákonné vyprávět židovské anekdoty, a dodal, že pokud se principiálně nic nemění, je paragraf zbytečný.

„Věc musí mít nějakou intenzitu,” připomněl ministr a dodal, že nemá strach o svobodu slova v ČR.

Debata se vedla rovněž o snaze ministra zaměstnat vězně a o zavedení elektronických náramků, které by mohly v některých případech suplovat pobyt ve vězení.

Zatímco Pelikán by i s ohledem na ekonomickou situaci rád zaměstnal prakticky všechny odsouzené, Kubera je k této snaze skeptický, byť ji považuje za krok správným směrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám