Hlavní obsah

Pražská zoo slaví nečekané narození gorilího mláděte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražské zoo se v sobotu narodilo gorilí mládě. Přírůstek ošetřovatele překvapil, neboť podle ředitele zoo Miroslava Bobka neměli o březosti samice Shindy tušení. Ta navíc v minulosti opakovaně potratila a s ohledem na její věk již veterináři vzdali naději, že by mohla mít mládě.

Foto: ZOO Praha/Vít Lukáš

Gorilí mládě

Článek

Porod podle Bobka začal po deváté hodině a protáhl se až do odpoledne. „Ve 12:55 jsme dostal zprávu: 'Shinda právě porodila. S mládětem je hodně vzadu, ale viděli jsme pohyb a slyšeli pláč',” popsal na Facebooku.

Teprve později odpoledne mohli ošetřovatelé konstatovat, že se vše zdá být v pořádku, mládě pije a matka se o něj stará.

Foto: ZOO Praha/Miroslav Bobek

Shinda se svým mládětem

Jak Bobek připomněl, již před deseti lety ošetřovatelé spekulovali nad důvody, proč se tehdy 14leté samici nedaří zabřeznout. Jednou z možností mohlo být antikoncepční tělísko, které dostala jako mládě ještě v Austrálii, odkud zamířila do Prahy.

Foto: ZOO Praha/David Vala

Úplně první fotografie mláděte

„V minulých letech sice Shinda již i zabřezla, ale opakovaně potratila, a vzhledem k nepravidelným cyklům jí byla nasazována hormonální léčba antikoncepcí. Již od svého příjezdu do Prahy trpí nadváhou, což velmi dlouho vedlo k dalším a dalším dotazům, zda není březí,” připomněl Bobek, podle něhož je sobotní porod zdravého potomka malým zázrakem.

Pro návštěvníky by měl být pavilon goril v neděli s největší pravděpodobností otevřen. „Pokud se tak stane, prosím o ukázněnost a dodržování veškerých pokynů našich zaměstnanců,” doplnil ředitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám