Hlavní obsah

Meningokok vzal o Vánocích rodině tátu, zemřel během čtyř dnů

– Mladá Boleslav
Právo, Stáňa Seďová

Soňa Liszková Štěrbová přišla na Vánoce o manžela a otce svých tří dětí. V noci na 25. prosince dostal horečku, zimnici a zvracel. Druhý den večer si na jeho noze všimla divné skrvny. Meningokoková meningitida (MM) zabila zdravého vojáka (40) za čtyři dny.

Foto: antimeningokok.cz

Soňa, které meningokok zabil manžela, se pustila do osvěty, aby se lidé naučili rozpoznat nemoc, co nejdřív.

Článek

„V noci po Štědrém večeru mě probudilo, jak se třese. Měl zimnici, horečku. Ráno vypadal líp a chtěl odpočívat, tak jsme jely na vánoční návštěvy s dětmi samy. Když jsem se s nimi v osm večer vrátila, čouhala mu zpod deky noha a já uviděla flek. V tu chvíli mě napadla tato nemoc a volala jsem záchranku,“ popsala redakci Práva paní Soňa.

Když za dvacet minut do vesnice u Mladé Boleslavi přijeli záchranáři, ihned muži podali antibiotika. Jenomže právě skvrny byly důkazem, že jeho krev už je otrávená. Že je pozdě. „Ještě půl hodiny stála sanitka před domem. Uklidnili mě, že ho dali do umělého spánku, aby si odpočinul, ale že ho nechtějí přijmout v Boleslavi, tak nevědí, kam mají jet,“ řekla matka dvou synů a jedné dcery (5).

Na ARO mi řekli, že má manžel sepsi a selhávají mu ledviny
Soňa Liszková Štěrbová

Záchranka i pro syna

„Mně dali rukavice, abych si vydezinfikovala ložnici. Děti spaly. Až po nějakém čase přišel nejstarší syn (11), že malý (2) má horečku. Tak jsem volala záchranku znovu. Přijely rovnou dvě a všechny nás odvezly do Nemocnice na Bulovce,“ dodala. To už její manžel ležel na oddělení ARO a ona s dětmi na běžných pokojích.

Druhý den si prarodiče odvedli domů nejstaršího syna a dcerku, paní Soňa zůstala v nemocnici s nejmladším synem, u kterého nakonec lékaři potvrdili virózu. „Zavolala jsem na ARO a tam mi řekli, že má manžel sepsi a selhávají mu ledviny,“ pokračovala paní Soňa. „A jestli ho chci vidět, tak ať přijdu, protože do rána by nemusel vydržet. Nejprve lékaři mluvili o padesátiprocentní šanci na přežití, pak už mi pan doktor řekl, že ani to ne. Muž ­vydržel ještě den. Ráno 28. prosince zemřel,“ dodala žena muže, který byl zcela zdráv, sportoval, nekouřil.

Nakazil se asi při nákupech

Když lékaři pátrali po zdroji nákazy, Soňa si vzpomněla, že byl její manžel přesně před pěti dny na vánočních nákupech v jednom pražském obchodním centru. Jeho imunita byla oslabená, protože přecházel virózu.

Infekce MM se šíří pomocí kapének, stačí jen, aby někdo kýchl, a druhý to hned vdechl, protože meningokok na vzduchu nepřežije, a je nakažen. „Má se za to, že 10–20 procent populace jsou přenašeči bakterií meningitidy. Onemocnět může člověk v jakémkoli věku,“ říká Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice na Bulovce.

Lékaři bojují za očkování

„Onemocnění postihuje většinou předtím zdravé jedince. Mezi příznaky meningokokové ­meningitidy patří ospalost, horečka, úporná bolest hlavy a zvracení. Když už se objeví krvácení do kůže, bývá většinou pozdě. To je známka toho, že organismus už je otráven,“ dodala Roháčová.

„Když už se k nám pacient dostane v takovémto stavu, ať děláme, co děláme, často ho nedokážeme zachránit. Anebo přežije s těžkými následky, amputací nebo hluchotou. Problém je, že ani lékař nemusí poznat, že jde o meningokokovou meningitidu. Přitom antibiotika zabírají hned, ale dojde-li k otravě, není lék, který by to zvrátil. Proto bojujeme za očkování,“ dodává Roháčová s tím, že nejúčinnější zbraní proti této zákeřné nemoci je prevence.

Od roku 2011 onemocnělo touto nemocí 278 lidí. Loni to bylo 48 lidí, z nichž meningokok zabil tři, letos už má mezi osmi nemocnými stejně tragické skóre. V České republice je dostupná vakcína proti séroskupinám meningokoku A, C, W, Y a od roku 2014 i proti u nás nejrozšířenějšímu typu B. Problém je ovšem cena a dostupnost vakcín.

Někdy je problém sehnat vakcínu

Očkování proti meningokoku B může vyjít až na devět tisíc korun, proti první séroskupině zhruba dva tisíce korun, ale podle Romana Prymuly, předsedy České vakcinologické společnosti, která vakcínu doporučuje, je problém vakcínu sehnat. „V minulém roce se po osmi tisících jen zaprášilo,“ komentoval poptávku Prymula.

Hrazení vakcíny pojišťovnami ovšem není představa z říše snů. „Loni poprvé se u nás očkovalo proti meningokoku typu B a nyní se snažíme zařadit toto očkování do placených, ale nepovinných,“ oznámil lékař a poslanec David Kasal (ANO).

Reklama

Související články

Student v Plzni zemřel na meningitidu

Dvacetiletý student stavebního učiliště v Plzni v minulém týdnu podlehl meningokokové meningitidě. Podle lékařky Jitky Průchové z Krajské hygienické stanice...

Výběr článků

Načítám