Hlavní obsah

Lední medvídě v Brně je samička

Právo, tr
Brno

Čtyřměsíční mládě ledního medvěda v brněnské zoo je samička. Zjistili to chovatelé ve středu při první veterinární prohlídce. Ředitel Martin Hovorka to ve čtvrtek označil za dvakrát potěšující zprávu, protože, jak řekl, samců je v zoologických zahradách víc, zatímco o samice je větší zájem.

BEZ KOMENTÁŘE: Veterináři zjistili pohlaví medvíděteVideo: ZOO Brno

 
Článek

Zlepšil se také poměr mezi narozenými mláďaty medvědice Cory na 3:2 – v roce 2007 se narodili dva samci - Bill a Tom, v roce 2012 samec a samička – Nanuk a Kometa – a loni nynější samička.

První veterinární prohlídka nebyla nijak snadná. „Cora je ostražitá matka a dokáže instinktivně vycítit, že se něco chystá. Musím být při jejím oddělování od mláděte velmi vynalézavý a někdy se to podobá taktickým manévrům. I tentokrát nás před prohlídkou trochu potrápila, ale když jí pak během několika minut mládě vrátíme, uklidní se a je spokojená,“ popsal chovatel Jaroslav Jasínek.

Cora se o své mládě výborně stará, ve čtvrtek se s ním vyhřívala na slunci, přičemž leželo samici na kožichu.

Foto: Zoo Brno

Lední medvídě bylo při veterinární prohlídce také naočkováno.

Medvědí otec Umca je v oddělené expozici, aby mláděti neublížil.

„Coře je letos již 18 let, blíží se tedy její zenit. I kdyby už nedala žádná mláďata, patří v Evropě k první desítce rekordmanek mezi ledními medvědicemi, které dělají radost a zvyšují publicitu svým zahradám,“ řekl Hovorka. Dodal, že by Cora mohla mít ještě dva až tři porody.

Jméno pro samičku vybere zatím utajovaný kmotr, křest bude v sobotu 16. dubna. Návrhy je možné posílat prostřednictvím Facebooku brněnské zoo do neděle 10. dubna do 12 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám