Hlavní obsah

Zeman dostal Kyselou žábu - anticenu za sexistické výroky

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý dostal anticenu za sexistické výroky. „Ocenění“ s názvem Kyselá žába má být symbolickým napomenutím za nekorektní vystupování vůči ženám nebo mužům. Zeman byl nominován za výroky o Češkách unesených v Pákistánu a o ženách v burkách. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka jde o klasický antizemanovský folklór.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman si v letošním čtvrtém ročníku ankety vykoledoval hned tři nominace z řad veřejnosti. Cenu dostal za dva výroky. První se týkal Antonie Chrástecké a Hany Rumpálové, které byly uneseny v Pákistánu. „S děvčaty se určitě nesejdu. Jednaly neprozřetelně a udělaly starosti rodině i českému státu,“ řekl Zeman. „Jaká jsou to pro něj děvčata??“ ptal se člověk, který hlavu státu na ocenění navrhl.

Další nominaci Zeman získal za výrok o burkách. „Přijdeme o krásu žen, protože ty budou zahaleny v burkách od hlavy po paty včetně obličeje, kde máte jen takovou látkovou mřížku,“ uvedl Zeman. „No tak dovedu si představit ženy, kde by to bylo zlepšení, ale takových žen je málo a zrovna tady nikoho takového nevidím,” řekl prezident 16. října při návštěvě Zlínského kraje.

Žába Zemanovi podle autora nominace patří kvůli nekompetentní strašidelné vizi na účet žen po příchodu migrantů. „Vydatně tak přispěl k posílení xenofobní atmosféry v Česku,“ uvedl autor.

Ovčáček prý není překvapen

Udělení anticeny Zemanův mluvčí Ovčáček okomentoval se slovy, že jde o klasický antizemanovský folklór. „Není důvodu se k tomu více vyjadřovat. Ale nepřekvapuje to. Souvisí to podle mě s jedinou věcí – se sobotním prohlášením pana prezidenta,“ řekl Novinkám Ovčáček.

Zeman při sobotní oslavě své inaugurace řekl svým příznivcům, že se na Hradě možná ještě několikrát setkají. „My jsme si samozřejmě všimli, že poté, co na koncertě Můj třetí rok s vámi pan prezident hovořil o tom, že se lidé ve Španělském sále ještě několikrát sejdou, a tím naznačil, že velmi intenzívně přemýšlí o tom, zda bude, nebo nebude kandidovat v roce 2018, tak to v některých kruzích vyvolalo zděšení,“ dodal Ovčáček.

Zemana další anticena pobavila

Prezident se k ocenění vyjádřil následně při návštěvě Karlovarského kraje. „Další anticena,“ reagoval s úsměvem Zeman. „Já jsem trojitým Ropákem roku, jednou jako premiér, jednou jako důchodce, jednou jako prezident,“ vypočítával prezident.

„Anticena má tu výhodu, že je spojena s dortem. Já jsem si jednou pro dort jel, ale oni mi ten dort sežrali. Takže považuji za nesportovní, že když dostanu jakoukoli cenu a když ten dort nedostanu,“ pokračoval Zeman. „Jakákoli cena se má udělit. A nositel této ceny má s pokorou takovou cenu přijmout,“ dodal na dotaz jedné studentky chebské ekonomické fakulty ZČU v Chebu.

Ceny se budou předávat v úterý v 19 hodin v radotínském Kulturním středisku U Koruny. Podle Dany Radové, ředitelky sdružení Žába na prameni, které ceny uděluje, se prezident z předávání omluvil, protože je na návštěvě v Karlovarském kraji. Spolek ale s prezidentskou kanceláří jedná o jiném termínu předání, uvedla ČTK.

Sošku mohou získat politici a političky, lidé z médií, osobnosti ze sportu či vědy a kultury. „Nemíníme zvedat kazatelský prst, ale na určité výroky, jevy prostě společně s veřejností ukážeme,“ uvedlo sdružení.

Cenu dostali Topolánek i Paroubek

Kromě Zemana byli letos nominováni i bývalý prezident Václav Klaus, bývalý ministr školství Marcel Chládek, americký prezidentský kandidát Donald Trump nebo protiislámský aktivista Martin Konvička.

Kyselou žábu si v minulosti vysloužil například bývalý šéf ODS a premiér Mirek Topolánek. Mimo jiné prohlásil, že pokud by ženy měly „příslušné kvalifikace“, dostalo by se jich do politiky jistě víc.

V roce 2008 byl oceněn expremiér Petr Nečas, cenu dostal i bývalý předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. Veřejnost rozčilil, když o své nové partnerce uvedl: „Je inteligentní, vzdělaná, má podobný pohled na svět jako já, je velmi vnímavá, má velký rozhled, je přiměřeně emancipovaná…“

Reklama

Výběr článků

Načítám