Hlavní obsah

Z vojenského obrněnce vznikla unikátní sanitka

– Řevnice
Novinky, mak

Přestavbou původně vojenského typu BVP AMB-S vznikla unikátní pancéřová sanitka, která je připravena zasahovat po celé České republice. Ve svém vozovém parku ji má zdravotnická záchranná služba Trans Hospital téměř měsíc, za tu dobu splnila dvě zkoušky potřebné k provozu. Pásové vozidlo je plně obojživelné, zvládne zásah na souši i ve vodě.

Jediná obrněná sanitka v České republiceVideo: Novinky

 
Článek

Unikátní sanitka má kompletní vybavení pro záchranu pacientů. Neslouží ale jen pro ně. Na místo živelné pohromy, kam se nelze dostat autem, může dopravit záchranáře, hasiče i odborníky, například pyrotechniky, statiky nebo psovody. Nemá sloužit ke každodenním zásahům, kdy jde o život a pomoc musí být na místě rychle, ale její využití je především do extrémních podmínek. Základnu má v Řevnicích u Prahy.

„Vozidlo je k využití například v případech povodně, kdy se zraněný bude nacházet v nepřístupném terénu. Je určeno do míst, kam se se svou technikou nedostanou ani hasiči, nebo za naprosto nevhodných podmínek pro vzlet vrtulníku,“ přibližuje případy využití Bořek Bulíček, šéf soukromé společnosti Trans Hospital.

Převáží ho kamión

Speciální sanitka vznikla přestavbou původně vojenského BVP AMB-S. Bývalé bojové vozidlo pěchoty sanitního typu váží více než 13 tun. Dokáže jet maximální rychlostí až 80 km/h. Na konkrétní místo je přepravováno pomocí kamiónu, naložení trvá přibližně minutu a půl.

„Vozidlo u armády v akcích zřejmě nejezdilo. Celou soupravu jsme si koupili z peněz získaných z prodeje předešlé soupravy Tatra 815 a Volvo BV 202. Rekonstrukce trvala asi čtyři měsíce a stála desítky tisíc korun,“ upřesnil Bulíček.

Obrněná sanitka je plně obojživelná. Zatímco na suchu se pro zraněné může vydat i do rokle, překoná i vodní překážku. Do vody navíc vjede bez jakýchkoli příprav. Za pomoci pásů dokáže plavat rychlostí až 8 km/h.

Reklama

Výběr článků

Načítám