Hlavní obsah

První zájemci si vyzvedli novou lítačku

Praha
Aktualizováno

Pražský magistrát vydává od úterý novou kartu Lítačka, která nahrazuje dosavadní opencard. Ráno se před Škodovým palácem v Jungmannově ulici sešlo zhruba 50 lidí, kteří měli o vydání nové karty zájem. Vydání jedné karty trvá zhruba šest minut.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pracovníci pražského magistrátu začali vydávat cestujícím MHD novou kartu Lítačku.

Článek

Lítačka bude do června vydávána v pilotním provozu, následně by se měl projekt za zhruba 10 miliónů korun rozběhnout naplno.

Karty Lítačka bude magistrát vydávat ve Škodově paláci v Jungmannově ulici v pondělí a ve středu od 08.00 do 20.00, v úterý a ve čtvrtek od 08.00 do 18.00 a v pátek od 08.00 do 15.30.

Každý, kdo bude chtít elektronickou tramvajenku, dostane lítačku. Majitel opencard může svou kartu nadále využívat až do ukončení její platnosti. Bude na ni také možné nahrávat kupóny MHD. Při vypršení platnosti opencard převede Praha platný kupon na lítačku.

Karta bude zároveň fungovat i jako průkazka do městské knihovny. Nepůjde s ní naopak platit parkovné v modrých zónách.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vydání jedné karty trvá zhruba šest minut.

Lítačku bude spravovat městská firma Operátor ICT. Software Prahu vyšel na asi 1,5 miliónu korun, další náklady město dosud oficiálně nevyčíslilo.

Související témata:

Foto: Facebook ANO

Nová podoba Lítačky

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Praha nadále vede spory se společností eMoneyServicec (EMS), která vlastní práva k Opencard a má za to, že při tvorbě nové bylo zneužito její know-how. Město naopak podalo určovací žalobu, aby bylo jasné, zda nedochází k porušování autorských práv, jak EMS naznačila.

Reklama

Související články

Opencard končí, Pražané dostanou Lítačku

Opencard v Praze nahradí Lítačka. Projekt v pondělí představila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Mělo by se jednat primárně o kartu na městskou hromadnou...

Opencard nahradí v Praze Lítačka

Nová plastová karta na pražskou MHD a do městské knihovny Lítačka se začne vydávat 1. března. Oznámila to primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a zástupce městské...

Výběr článků

Načítám