Hlavní obsah

Opencard končí, Pražané dostanou Lítačku

Praha
Aktualizováno

Opencard v Praze nahradí Lítačka. Projekt v pondělí představila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Mělo by se jednat primárně o kartu na městskou hromadnou dopravu. Jejich stávající karty budou platit a teprve s koncem platnosti dostanou novou kartu, na niž se jim převedou i nahrané kupóny.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

Krnáčová představila projekt Lítačky jako „nové řešení, jak budeme jezdit”. Systém se spustí v únoru, lidé na novou kartu budou jezdit od poloviny roku, kdy velké části cestujících končí platnost stávající opencard. Přesné termíny nechtěla Krnáčová říci. Testovací provoz systému prý již probíhá.

„Nelze sdělit přesné datum. Systém je připraven, probíhá několik soudních sporů a potřebujeme doladit některé detaily,” uvedla primátorka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nebude to jen plastová karta, ale máme ambici, aby byla i v elektronické podobě i v papírové podobě i v podobě nějakého čipu, který by se dal nosit například jako přívěsek na klíčích,” upřesnila Krnáčová.

Vývoj nového projektu přišel na 1,9 miliónu korun, přičemž celkový odhad nákladů je zhruba šest miliónů korun.

Nový systém by měl zatěžkávací zkouškou projít ve druhé polovině roku, kdy bude mnoha lidem končit platnost stávajících karet. Město předpokládá, že jejich bezproblémové odbavení a přechod na nový systém zajistí i za pomoci brigádníků.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Minulost Opencard budou podle primátorky řešit již pouze právníci. Město se dlouhodobě pře o platby se společností eMoneyServices (EMS), která vlastní licenci na stávající kartu. Kartu Opencard využívá zhruba 1,2 miliónu lidí. Projekt stál asi 1,75 miliardy korun. Opencard slouží jako tramvajenka a průkazka do knihovny.

EMS: Okopírovali náš systém

Mluvčí EMS Martin Opatrný tvrdí, že Praha s Lítačkou jen okopírovala jejich systém. Provoz Lítačky také podle něj bude dražší. EMS ale zatím nebude chod Opencard ničit.

„Vytvoření tzv. Lítačky považujeme za velmi netransparentní a nehospodárný krok,” prohlásil Opatrný.

Okopírování částí opencard podle něj také může být důvodem, proč Praha neumožnila kontrolu systému. „Hlavní město velmi pravděpodobně umožnilo okopírování některých součástí systému a zneužití know-how EMS. To je nejen porušení licenčních smluv, ale také autorského zákona,” viní Prahu Opatrný.

Zavedení jiného systému na odbavování MHD navíc podle něj neřeší současné problémy projektu Opencard. „Ať už Praha zavede cokoliv, bude muset uhradit dluhy a škody dosahující 600 miliónů korun,” prohlásil mluvčí EMS.

Anketa

Líbí se vám pro kartu na pražskou MHD název Lítačka?
Ano
22,1 %
Ne
77,9 %
Celkem hlasovalo 6243 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Adriana krnáčová

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám