Hlavní obsah

ERÚ chyboval, skokové zdražení elektřiny není třeba, tvrdí ministerstvo

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke skokovému zdražení elektřiny pro domácnosti, jak ho navrhl Energetický regulační úřad (ERÚ), není nyní důvod a na straně ERÚ se stala chyba. Uvedla to v nedělních Otázkách ČT náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro sekci energetiky Lenka Kovačovská.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Původní návrh ERÚ by způsobil výrazné zdražení od příštího roku pro více než třetinu domácností, což vyvolalo nevoli i u premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podle něhož není možné, aby peníze proudily od chudých k bohatým. [celá zpráva]

„Někde ve výpočtech tarifů se stala chyba, a je na ERÚ, aby chybu napravil. Změna přenosové soustavy je nutná, ale neznamená to, že k roku 2017,“ zdůraznila Kovačovská na adresu šéfky ERÚ Aleny Vitáskové.

Shodla se s výkonným ředitelem Aliance pro energetickou soběstačnost Martinem Sedlákem, že přenosovou změnu čekají evoluční změny směřující k decentralizaci.

Evoluce: sám sobě výrobcem

Přibude například odběratelů, kteří budou elektřinu ne jen odebírat, ale také operativně přepínat opačným směrem na dodávání do sítě, například ze slunečních panelů na střechách domů. Zároveň ale musí mít pořád jistotu, že když otočí přepínačem, kdykoliv budou mít elektřinu k dispozici.

„Přenosová soustava bude muset reagovat na nová technická řešení,“ dodala Kovačovská. Zvýší se počet individuálních výrobců, například ze strany obcí. Změny přenosové soustavy budou muset zaplatit odběratelé, ale podle Kovačovské ne skokově.

„Za 25 let si investice do přenosové soustavy vyžádají sto miliard,“ odhadla.

„Vůbec nechápeme, proč ERÚ zveřejnil návrh, který by nyní vedl ke zdražení elektřiny pro více než třetinu domácností. Proč teď měnit platby, když plánována řešení jsou plánována na rok 2040. Jde o evoluci v energetice. Nemůžeme zvýšit fixní poplatky ze dne na den,“ konstatoval Sedlák.

Regulované ceny tvoří zhruba polovinu celkové faktury za elektřinu, dosud se počítají převážně podle spotřeby, nově by měla hrát větší roli kapacita hlavního jističe. Systém tarifů pro platbu elektřiny navrhovaný ERÚ by zdražil elektřinu pro víc než 38 procent domácností, uvádí analýza ministerstva průmyslu a obchodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám