Hlavní obsah

Rozhovor Renziho v Právu nadzvedl české politiky

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slova italského premiéra Mattea Renziho v Právu, že je reálná úvaha, podle níž by země V4 měly dostat méně dotací z evropských fondů kvůli svému postoji k migraci, nadzvedla ze židle české politiky. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) potřebuje Evropa spolupráci na řešení migrační krize, nikoli rozdělování.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Matteo Renzi

Článek

„Evropské fondy jsou nástrojem modernizace a vyrovnávání rozdílů mezi členskými státy. Nesouhlasím s tím, aby byly používány jako nějaká forma nátlaku, či dokonce jakýsi klacek s cílem vynutit si změnu postojů některého členského státu,“ řekl Právu.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) upozornil, že rozdělovací kvóty pro uprchlíky jsou mrtvé a že země V4 včetně Česka mají úplně jinou migrační historii než velké unijní státy.

„Není možné, aby Unie vydírala státy V4, že v případě, že nepřijmou uprchlíky, nedostanou peníze. Neměli jsme kolonie a nepřišly k nám v minulosti velké vlny přistěhovalců jako do Francie, Británie či Německa. Navíc uprchlíci do zemí V4 nechtějí, EU by si to už měla uvědomit,“ uvedl pro Právo.

Klást ultimativní požadavky vůči členským státům je v rozporu se zásadami, na nichž je EU založena
europoslanec Stanislav Polčák

„Zřejmě se jedná pouze o nepochopení postoje V4, který je solidární a zodpovědný,“ reagoval vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09/STAN) podotkl, že Renziho návrh je v rozporu s evropským právem.

„Klást ultimativní požadavky vůči členským státům z východu Evropy je v rozporu se zásadami, na nichž je Evropská unie založena. Mezi ně bezesporu patří i požadavek na věcné jednání. Vyhrožování seškrtáním evropských dotací, pro které neexistuje právní základ, nepřinese žádný pokrok, naopak postaví jedny členské státy proti druhým,“ uvedl.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz

Visegrádská skupina

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Návrh dohody EU s Británií je podle premiéra Bohuslava Sobotky pozitivním posunem.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

JUDr. Stanislav Polčák

Renzi v rozhovoru pro středeční Právo uvedl, že členství v EU znamená sdílení některých hodnot a projevení vzájemné solidarity. „A ta se musí projevit ve všech směrech,“ podotkl. „Očekávám, že když se řekne, že celoevropský problém uprchlíků nemůže ležet celý na bedrech Řecka, Itálie, Německa či Švédska, ale že se na jeho řešení budou podílet i ostatní státy, tak to všichni v EU pochopí. A až se začne hovořit o fondech na léta 2020–26, což bude brzy, nebude nutné tuto věc zdůrazňovat,“ dodal Renzi.

Reklama

Výběr článků

Načítám