Hlavní obsah

Lítačku místo opencard dostanou lidé obratem a zdarma

Novinky, jas
Aktualizováno

Výměna karet Opencard, které by od března měla nahradit lítačka, bude probíhat zdarma v návaznosti na konec platnosti stávajících karet. O vydání lítačky budou moci lidé požádat ve Škodově paláci v Jungmannově ulici, a to u přepážek, kde se dříve vydávaly řidičské průkazy.

Foto: Petr Horník, Právo

Lítačka

Článek

Pokud lidé při pořízení opencard souhlasili s archivací osobních údajů, nebudou muset při výměně znovu vyplňovat formulář ani nosit fotografii, systém využije již zanesené údaje.

I nadále bude možné pořídit si anonymní kartu bez uvedení údajů o držiteli. Za měsíční kupón v takovém případě lidé zaplatí 670 korun namísto obvyklých 550 korun. Karta na jméno bez registrace osobních údajů naopak vydávána nebude. Lidé si v takovém případě budou moci pořídit papírový kupón.

Výměna opencard za lítačku by měla být provedena obratem, nicméně aby se lidé vyhnuli frontám i případným problémům, je podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana v jejich zájmu nenechávat výměnu na poslední chvíli.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Podoba Lítačky

Pokud bude někdo chtít vyměnit kartu ještě před koncem platnosti té stávající, zaplatí za to 100 korun. Platnost karty lze zjistit vložením do validátoru, validátory jsou umístěny ve všech stanicích metra.

Do knihovny ano, na parkování ne

Lítačka bude stejně jako opencard použitelná rovněž jako průkazka do městské knihovny. Nebude s ní naopak možné platit parkování v modrých zónách. Pokud lidé budou mít na opencard nějakou finanční hotovost, bude jim vyplacena.

Všechny kupóny, které mají lidé nahrané na opencard, jim budou automaticky přeneseny i na novou kartu.

Spor o autorská práva

Praha kvůli sporům, které vede s vlastníkem opencard, jímž je společnost eMoneyServices (EMS), podala preventivní určovací žalobu, aby bylo jasné, zda nedochází k porušování autorských práv, jak EMS naznačila po zveřejnění projektu Lítačky.

„Praha tedy bude mít možnost obhájit svá dosavadní tvrzení a potvrdit, že autorská práva v souvislosti s nasazením nového systému a používáním nových čipových karet neporušuje. EMS by naopak musela v rámci soudního řízení kvalifikovaně prokázat svá nařčení,” uvedl magistrát.

Související témata:

Foto: Facebook ANO

Nová podoba Lítačky

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

EMS naopak podala na hlavní město žalobu pro porušování licenčních podmínek a zneužití know-how.

Reklama

Související články

Opencard končí, Pražané dostanou Lítačku

Opencard v Praze nahradí Lítačka. Projekt v pondělí představila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Mělo by se jednat primárně o kartu na městskou hromadnou...

Opencard nahradí v Praze Lítačka

Nová plastová karta na pražskou MHD a do městské knihovny Lítačka se začne vydávat 1. března. Oznámila to primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a zástupce městské...

Výběr článků

Načítám