Hlavní obsah

Na Václavském náměstí se bude 25. února protestovat proti oligarchům a Babišovi

Novinky, zpe
Praha

Na symbolické datum 25. února se bude v Praze na Václavském náměstí protestovat proti koncentraci moci. Demonstraci s názvem Oligarchům zvoní hrana, zaměřenou i proti ministru financí a lídrovi hnutí ANO Andreji Babišovi, pořádá člen TOP 09 Jan Hodic.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tendence k autokratizaci a oligarchizaci společnosti Andrej Babiš personifikuje, tvrdí předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Článek

„V této zemi bývaly časy, kdy jsme v tento den slavili vítězství pracujícího lidu, pěli ódy na Vítězný únor. Pak přišly časy, kdy měl každý oligarcha svého politika a kamaráda, s nímž žil ke zdaru obou v symbióze, nebo si ho aspoň jednou za čas koupil. Pryč jsou ty doby… Racionalizoval výrobu a je sám sobě ministrem financí,“ uvedli organizátoři k akci.

Pod koně by měli ve čtvrtek dorazit i předseda topky Miroslav Kalousek a místopředsedkyně strany Markéta Adamová. Poslankyně chce vyjádřit svůj nesouhlas s některými kroky vlády. „Plíživě se ukrajují jednotlivé svobody. Máme na všechno registry, je tu velká koncentrace sbírání dat o občanech,“ řekla v pátek Novinkám.

Demonstrace není podle Kalouska jenom proti Babišovi. „Jsou tady zjevné tendence k autokratizaci a oligarchizaci společnosti, kterou ale do jisté míry pan Babiš personifikuje. 25. únor je vhodné datum si připomenout, jak velmi rychle člověk o svobodu může přijít a jak dlouho to trvá, než jí zase nabyde,“ uvedl šéf TOP 09.

Topka už nemá co nabídnout, kontruje Babiš

Ministr financí Babiš na to reagoval se slovy, že svobodu máme. „A ne díky Kalouskovi, který byl už za minulého režimu členem Národní fronty a teď hrozně vystupuje proti komunistům, se kterými chtěl dělat koalice. Je to směšné, topka už nemá co nabídnout,“ obul se do svého rivala.

Kalousek odvětil, že Babiš nepoužívá jiné argumenty než osobní útoky. „Já jsem navíc nikdy žádnou koalici s komunisty neinicioval. Já jsem vedl věrohodné jednání o menšinové koalici ČSSD a KDU-ČSL. A díky tomuto jednání nebyla uzavřena opoziční smlouva číslo dvě, ale vznikla Topolánkova pravicová vláda,“ podotkl Kalousek.

Související téma:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Babiš měl na mysli situaci z roku 2006, kdy Kalousek ještě jako předseda lidovců domlouval menšinovou koalici s ČSSD, kterou by podpořili komunisté, kteří ale členy této koalice být neměli. Kalousek nakonec z čela KDU-ČSL a následně i ze strany odešel.

Reklama

Výběr článků

Načítám