Hlavní obsah

Sobotka: Loňská migrační krize se nesmí opakovat, hrozí zavírání hranic

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Pokud se bude opakovat situace z loňského roku a nedojde ke snížení počtu přicházejících migrantů, některé evropské státy by mohly zavřít své hranice, řekl ve čtvrtek poslancům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Prohlásil také, že pokud by Velká Británie vystoupila z EU, v Evropě se může zvednout vlna nacionalismu a separatismu. Sobotka ve čtvrtek zamíří na summit EU, který bude obě témata řešit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Premiér ve čtvrtek na sněmovním výboru pro evropské záležitosti představoval mandát, se kterým na summit Evropské rady pojede. V Bruselu budou politici jednat dnes a v pátek. Předseda vlády bude na summitu apelovat na větší spolupráci se zeměmi západního Balkánu, především Makedonie a Bulharska.

„Musíme být připraveni na situaci, že ani přes snahu Řecka a Turecka nedojde ke zmírnění migrační vlny. Nesmí se opakovat situace z loňského roku, země jsou připraveny už jiným způsobem,“ uvedl Sobotka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Balkán posílá zpět domů první větší skupinu migrantůVideo: Reuters

Dá se podle něj očekávat striktnější postup Rakouska a možná i Německa. „To by vedlo k zavírání hranic ze severu na jih - a v tom případě bude tlak právě na západní Balkán,“ podotkl. Řekl, že pokud bude potřeba, posílí ochranu hranic i Česká republika. „Zatím je migrační tlak slabý,” zdůraznil.

Žádné nové kvóty

Uvedl také, že pokud by se na summitu řešilo povinné přerozdělování běženců, Česko nehodlá akceptovat jakékoliv nové návrhy.

„Závazky jsme už přijali a pokládáme je za dostatečné,“ prohlásil Sobotka. ČR má podle již schválených povinných kvót přijmout 2691 lidí.

„Existují země, které to chtějí činit na dobrovolné bázi. To je jejich vlastní rozhodnutí. Ale nechceme, aby to bylo nové evropské pravidlo,“ doplnil premiér.

Sobotka: Brexit by byl velkou zátěží

Na summitu se bude kromě uprchlíků řešit dohoda s Velkou Británií, kterou čeká referendum o vystoupení z Evropské unie. Sobotka zopakoval, že Česká republika chce, aby Britové v Unii zůstali.

„Pokud by Velká Británie vystoupila, reakcí bude určitá vlna nacionalismu a separatismu, která se přežene celou Evropou. Pokračování migrační krize v kombinaci s vlnou separatismu po vystoupení Velké Británie by byla velká zátěž. To je věc, která objektivně nastane a uvědomuje si to i britský premiér,“ varoval Sobotka.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Ohledně dohody s Brity bude Sobotka hájit společný postoj Visegrádské čtyřky. ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko se shodly na tom, že změny ohledně některých sociálních dávek se nesmí dotknout lidí, kteří už ve Velké Británii pracují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám