Hlavní obsah

Ani plyšáci neubránili školku na Jarově před zbouráním

– Praha
Novinky, Aneta Lednová

Plyšáky připoutanými na vratech a happeningem upozornili v pondělí rodiče dětí na bourání Mateřské školy Buková na pražském Jarově. S demolicí nesouhlasí. Tvrdí, že školka, do které mimo jiné chodily i děti s respiračními onemocněními nebo s oslabeným imunitním systémem, nemá náhradu. Městská část to připouští, podobné zařízení ale nenabízí.

Plyšáci neubránili školku na JarověVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

„Nesouhlasíme se zrušením té školky. Demolice je podle našeho názoru předčasná, protože stále neexistuje projekt na výstavbu nového zařízení, které radnice slíbila,” řekla Markéta Rohanová, matka dítěte, které do školky chodilo.

Třetí městská část rozhodla o zrušení školky loni v březnu. Radnice to zdůvodňuje špatným stavem objektu. Demolice a nová výstavba je prý lepší než rekonstrukce.

„Během půl roku jsme nechali vyhotovit podkladovou studii, která nám vyhodnotila, že je lepší zařízení ubourat a realizovat stavbu modulového typu, než provádět rekonstrukci stávajícího objektu, kde dispoziční možnosti neumožňují navýšení kapacity tohoto zařízení a neumožňují ani komfort pro děti a učitelky mateřských škol,“ řekla Novinkám starostka Prahy 3 Vladislava Hujová.

Ta školka měla saunu, kde probíhal preventivní program pro ty děti. Pravidelné saunování mělo příznivý účinek na jejich imunitní systém
Markéta Rohanová

Rodičům ale vadí hlavně to, že děti s respiračními onemocněními nemají možnost přejít do jiné školky, která by nabízela takové služby jako MŠ Buková.

„Nic podobného na Praze 3 asi není. Ta školka měla saunu, kde probíhal preventivní program pro ty děti. Pravidelné saunování mělo příznivý účinek na jejich imunitní systém. Byla tady kuchyně, ve které kuchařka dokázala vařit dietní stravu,“ přiblížila Novinkám Rohanová.

Že taková další školka na území Prahy 3 není, potvrdila i starostka.

„Další takové zařízení už nebude. Od roku 2014 totiž městská část nemůže být zřizovatelem příspěvkové organizace, která poskytuje zdravotnické činnosti dětem. To už může poskytovat pouze magistrát,“ dodala Hujová.

Nové jesle

V ulici Buková má vzniknout nové zařízení jeselského typu, protože městská část provozuje jen jedno zařízení pro děti mladší tří let. To má navíc kapacitu pouze 44 míst.

„Každý rok do mateřské školy přijímáme 550 až 600 dětí, kterým v září byly tři roky, ale máme velký deficit u dětí, které ještě nedosahují tří let věku a jejich rodiče chtějí do práce,“ uvedla starostka.

Většina dětí ze školky v ulici Buková se přesunula do nově otevřené mateřské školy v ulici Na Chmelnici.

V současné době probíhá projektová příprava k výstavbě nového objektu. Pokud půjde vše podle plánu tak by, podle slov starostky Prahy 3, mělo být zařízení v provozu ve školním roce 2017/2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám