Hlavní obsah

Přídavky na děti českých rodin v zahraničí nemá vyplácet ČR, míní vláda

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přídavky na děti pro české rodiny v zahraničí by neměla vyplácet Česká republika. S takovým postojem přišla v pondělí vláda v reakci na návrh Evropské komise, že přídavky na děti by měla vyplácet země, odkud rodina pochází.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti, na pondělní schůzi vlády.

Článek

Návrh podporují hlavně Německo a Rakousko. „Země mají pocit, že by tím mohly ušetřit, ale podle nás to zakládá nerovnost. Myslíme, že má platit současný systém,” prezentoval postoj vlády státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Pondělní debata se ve Strakově akademii vedla také o požadavcích Velké Británie na Evropskou unii. Londýn požaduje, aby na sociální dávky ve Velké Británii měli právo jen ti, kdo v zemi odpracují minimálně čtyři roky.

„Je pro nás ale nepřijatelné, aby se případné změny dotýkaly těch, kteří už v Británii žijí a pracují,“ sdělil Prouza.

„Kde lidé pracují, tam také čerpají dávky. Neměli by trpět tím, že přišli odjinud,”  dodal vzápětí.

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v pondělí potvrdil, že „chce udělat všechno pro to, aby země zůstala v Evropské unii”.

Referendum o setrvání Velké Británie v EU se bude na ostrovech konat nejdříve na konci června.

Reklama

Výběr článků

Načítám