Hlavní obsah

Tajné služby prověřují únik informací ohledně kauzy Libanon

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Tajné služby se zabývají únikem informací z jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu (BRS) ohledně pětice Čechů unesených v Libanonu. Novinkám to v pátek řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Předsednictvo BRS jednalo nečekaně 22. ledna.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Úniky se prověřují, to je automatická věc,“ uvedl v pátek Sobotka.

Na únik informací si stěžuje i ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Pokud je Bezpečnostní rada státu, jsou to informace, které jsou z nějakého důvodu v zájmu státu utajené. Je divné, že je tady ten únik informací. Nějaké informace byly v tisku. Potom to ztrácí smysl,“ řekl Novinkám Babiš v pátek při návštěvě Paříže, kde jednal se svým francouzským protějškem a ministrem hospodářství.

Bezpečnostní rady státu tvoří spolu se Sobotkou další předsedové tří vládních stran Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a také ministři vnitra Milan Chovanec (ČSSD), zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), obrany Martin Stropnický (ANO) a další vybraní ministři.

Paradoxní je, že to byl právě Babišův ministr Martin Stropnický, kdo v pátek v rozhovoru pro Hospodářské noviny popsal některé podrobnosti případu ztracených Čechů.

„Na začátku byla snaha pomoci našemu kuchaři v Libyi. Dnes mnoho takzvaných chytráků říká, že to bylo hloupé a naivní. Neměl krytí (příslušník Vojenského zpravodajství Martin Psík, který byl mezi pěti Čechy unesenými v Libanonu, pozn. red.), a proto se napojil na skupinu s tím, že to bude obratnější,” řekl Stropnický listu. [celá zpráva]

Babiš v pátek nechtěl počínání ministra komentovat. „Zatím jsem s ním o tom nemluvil,“ řekl Novinkám ministr financí.

Případ by měla řešit Sněmovna

Podrobnosti ohledně unesených Čechů a propuštění Libanonce Alího Fajáda by měla vláda vysvětlovat ve Sněmovně. ODS žádá o zařazení mimořádného bodu na jednání dolní komory. „Budeme požadovat, aby premiér Sobotka vysvětlil poslancům situaci, která poškozuje Českou republiku ve vztahu k našim spojencům a může do budoucna představovat bezpečnostní riziko,“ prohlásil předseda strany Petr Fiala.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Odpovědnost za průběh i veškeré důsledky akce Fajád podle něj nese především Sobotka a jeho ministři, kterým jsou informační a bezpečnostní složky odpovědné.

Reklama

Související články

Libanonce Fajáda pustil soud z vazby

Městský soud v Praze ve čtvrtek rozhodl o okamžitém propuštění Libanonce Alího Fajáda z vazby. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán nepovolil jeho vydání do...

Pelikán: Další osud Fajáda není naše věc

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ve čtvrtek konstatoval, že další osud Libanonce Alího Fajáda, o jehož propuštění z vydávací vazby rozhodl ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám