Hlavní obsah

Agent Psík jel do Libanonu kvůli Čechovi unesenému v Libyi, potvrdil Stropnický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příslušník Vojenského zpravodajství Martin Psík z pětice unesených Čechů jel do Libanonu pro informace o českém občanovi dříve uneseném v Libyi. V rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny (HN) to uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Potvrdil tak dřívější informace Práva, které deníku sdělil informovaný zdroj.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

„Na začátku byla snaha pomoci našemu kuchaři v Libyi. Dnes mnoho takzvaných chytráků říká, že to bylo hloupé a naivní. Neměl krytí, a proto se napojil na skupinu s tím, že to bude obratnější,” řekl HN k Psíkovu úkolu Stropnický.

Skupina zmizela v Libanonu loni v létě, nalezena byla v pondělí. Zmíněný kuchař byl unesen v Libyi loni v březnu, o jeho osudu se zatím neobjevily žádné zprávy.

Psík do Libanonu odjel spolu se dvěma jindřichohradeckými novináři, překladatelem a právníkem Libanonce Alího Fajáda, který v té době už byl držen v české vazbě.

Foto: ČTK

Alí Fajád u soudu v Praze

Nabídka informací o Čechovi z Libye byla podle médií jen léčkou libanonské tajné služby, která chtěla za pětici Čechů dostat údajně svého pracovníka Alího Fajáda. Ten byl držen v Česku, o jeho vydání žádaly USA.

Ve čtvrtek ho soud pustil z vazby poté, co ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nepovolil jeho vydání do USA. Američané Fajáda podezírají z přípravy vražd vládních činitelů a z pokusu o získání protiletadlové střely. [celá zpráva]

Podle advokáta Vladimíra Řičici letoun s Fajádem přistál ve čtvrtek večer v libanonském Bejrútu. Odpoledne přicestovala do ČR i pětice Čechů.

BEZ KOMENTÁŘE: Přistání vládního speciálu z LibanonuVideo: Novinky

Stropnický pro HN také uvedl, že podmínkou propuštění Čechů bylo, aby se Fajád nedostal do rukou vyšetřovatelů z USA. Později to v tiskovém sdělení mírnil a uvedl, že slova „uvedl v širším kontextu souvislostí, které jsou pro tento případ důležité”.

„Pět lidí se v pořádku vrátí, pokud Fajád nebude vydán do USA. Je to svázané,” řekl Stropnický. Později uvedl, že jedna věta je příliš zjednodušující a nepopisuje složitost kauzy.

„Chci plně podpořit vyjádření ministra zahraničních věcí (Lubomíra Zaorálka z ČSSD), že vláda s teroristy nevyjednává,” uvedl Stropnický.

Anketa

Je správné, že ČR vyměnila pět unesených Čechů za dva Libanonce podezřelé z terorismu?
ano
31,6 %
ne
68,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2503 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: ČTK

Alí Fajád u soudu v Praze

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám