Hlavní obsah

Přijímání křesťanských uprchlíků v Jihlavě narazilo na vytížené lékaře

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Proces přijímání iráckých křesťanských uprchlíků v Jihlavě narazil na dlouho diskutovaný problém vytíženosti praktických lékařů. Organizátorům pomoci se pro ně podařilo zajistit povinné vstupní prohlídky až v Třebíči. Právu to potvrdili zástupci obou stran.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Syrský překladatel a asistent výuky českého jazyka George Yako (vlevo) a paní Nibrás al-Adžmaja při společném vaření.

Článek

Kolik lékařů odmítlo a kolik jich na výzvu nereagovalo, organizátoři procesu nesdělili. Podle Českého rozhlasu jich mělo být celkem 15.

„Je pravda, že ne všichni lékaři, které jsme oslovili, nám vyšli vstříc. O důvodech ale spekulovat nechceme. Nakonec se podařilo zajistit lékaře z Třebíče, s nímž se kolegové znají,“ potvrdil informaci o nečekaném zádrhelu mluvčí projektu přesídlení Martin Frýdl.

Nešťastně formulovaná žádost

Že by se ale dostala ke slovu xenofobie, razantně odmítl předseda Sdružení praktických lékařů z Jihlavy Jiří Havránek.

„Žádost nám přišla mailem, a po pravdě řečeno nešťastně formulovaná, odkazující se na paragrafy. Taky jsem ji dostal,“ popsal lékař a netajil se tím, že ho způsob oslovení poněkud zaskočil. Podle zákona se totiž má pacient dostavit k žádosti o registraci s kartičkou od pojišťovny. A jak dodal, vyhovět stejně nebylo dost dobře možno.

„Průměrná obsazenost ordinací praktických lékařů je 1500 lidí, například já sám jich mám 2600. Nové pacienty prakticky nepřijímám, zdráhám se i u rodinných příslušníků těch stávajících,“ doplnil s tím, že kolegové jsou na tom obdobně.

Přijde 37 rodin

Další skupina iráckých křesťanů dorazí do České republiky v pátek po poledni. První část uprchlíků, která přicestovala 24. ledna, byla ubytována v rekreačním zařízení Okrouhlík u Jihlavy. Jejich přesun organizuje a financuje Nadační fond Generace 21 s partnerskými organizacemi.

Celkem by do Česka mělo přesídlit 37 křesťanských rodin, což představuje 153 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám