Hlavní obsah

Pelikán: Další osud Fajáda není naše věc

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ve čtvrtek konstatoval, že další osud Libanonce Alího Fajáda, o jehož propuštění z vydávací vazby rozhodl ve čtvrtek soud, „není naše věc”. Ministr potvrdil, že rozhodl, že nevyhoví žádosti USA o vydání Fajáda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

Ministr připustil, že rozhodnutí o nevydání Fajáda má i politické pozadí. Vedle posouzení důkazů se prý rozhodl i na základě „informací zpravodajského rázu”. Jeho rozhodnutí je prý již z dikce zákona politické. [celá zpráva]

„To není naše věc,“ uvedl ministr na dotaz, zda má informaci o tom, že Fajád již opustil ČR.

„Pan Fajád byl propuštěn z naší vydávací vazby a jeho další osud již není naší věcí,“ dodal ministr.

Celou záležitost si podle svých slov vysvětlili s americkým velvyslancem Andrewem Schapirem.

Spekulace o souvislosti propuštění Fajáda s propuštěním pětice Čechů zadržovaných v Libanonu odmítl Pelikán potvrdit. Slova ministra obrany Martina Stropnického (ANO), který propojení obou případů v Hospodářských novinách naznačil, nijak nekomentoval.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Foto: ČTK

Alí Fajád u soudu v Praze

Ministr nicméně doufá, že se případ zadržovaných mužů podaří vyšetřit. Provázely jej prý „podivné okolnosti” a podle Pelikána se staly věci, které se stát neměly.

Reklama

Související témata:

Související články

Libanonce Fajáda pustil soud z vazby

Městský soud v Praze ve čtvrtek rozhodl o okamžitém propuštění Libanonce Alího Fajáda z vazby. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán nepovolil jeho vydání do...

Výběr článků

Načítám