Hlavní obsah

Pro Čechy v Libanonu odletěl speciál. S teroristy neobchodujeme, prohlásil Zaorálek

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Pro pětici Čechů, kteří byli sedm měsíců drženi v Libanonu, odletěl ve středu odpoledne z pražských Kbel letecký speciál. Letoun v Bejrútu přistál ve večerních hodinách. Podle libanonské státní agentury NNA se se však ještě ve středu nevrátí. Mělo by se tak ale stát do 48 hodin.

Foto: Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Do Bejrútu odcestovali policisté, lékaři a psychologové a spekuluje se také o tom, že do blízkovýchodní země odletěl i ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Oficiální datum odletu českého letounu zatím nebylo stanoveno, napsala NNA a podotkla, že celý případ doprovází velké utajení ze strany libanonských bezpečnostních složek.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) ještě před odletem řekl, že předpokládá, že se předání mužů podaří domluvit ještě ve středu nebo ve čtvrtek. Později upřesnil, že se nejspíš bude jednat o čtvrtek dopoledne.

Propuštění Čechů je podle libanonských a některých českých médií diplomatickým obchodem v podobě jejich výměny za údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda drženého v pankrácké věznici.

"Byl zaslán dopis říkající, že pětice bude propuštěna, když se dostane na svobodu i Alí Fajád - byl poradcem ukrajinského ministra obrany," citovala agentura Reuters nejmenovaný libanonský bezpečnostní zdroj.

Zaorálek nechtěl potvrdit, zda byla pětice Čechů propuštěna výměnou za Libanonce, nebo za peníze. „S teroristy neobchodujeme. Taková je naše pozice dlouhodobě,“ řekl k tomu Zaorálek. Fajád v každém případě na palubě speciálu nebyl. [celá zpráva]

Podle jednoho ze zdrojů, který citoval libanonský deník The Daily Star, v případu ale nebylo zaplaceno žádné výkupné.

Foto: Policie ČR

Obhájce Jan Švarc (vlevo nahoře), reportér Miroslav Dobeš (vlevo dole), voják Martin Psík (uprostřed), překladatel Adam Homsi (vpravo nahoře) a reportér Pavel Kofroň (vpravo dole)

Češi a jejich libanonský řidič zmizeli loni v červenci. Jejich auto bylo posléze nalezeno v oblasti Kefrája na západě údolí Bikáa.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám