Hlavní obsah

Zaorálek nechce prozradit, zda byli Češi v Libanonu vykoupeni

Aktualizováno

Na osvobození pěti Čechů, kteří loni v létě za dosud nejasných okolností zmizeli v Libanonu, nebylo třeba nasazovat zásahovou jednotku. Únosci Čechy sami propustili v libanonských horách, napsal server Neovlivní.cz. Jestli byli Češi vykoupeni, není známo. Ministr zahraničí se v rozhovoru pro Radiožurnál odpovědi na tuto otázku vyhnul.

Foto: Policie ČR

Obhájce Jan Švarc (vlevo nahoře), reportér Miroslav Dobeš (vlevo dole), voják Martin Psík (uprostřed), překladatel Adam Homsi (vpravo nahoře) a reportér Pavel Kofroň (vpravo dole)

Článek

Pětice byla propuštěna bez doprovodu, napsal server. Po chvíli se jí podařilo zastavit kamión, jehož řidič jim půjčil telefon. Z něho prý potom rozeslali v pondělí krátce po šesté večer textové zprávy svým rodinám a zatelefonovali do České republiky. Pak si je měla převzít libanonská policie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

České úřady kauzu komentovat nechtějí. „Po dobu vyšetřování nebudeme ani my, ani nikdo jiný záležitost komentovat. Pro nás je nyní důležité, abychom ty lidi přepravili domů, potom bude následovat policejní vyšetřování. Informace, které se objevují v různých článcích, považujeme za spekulace,“ řekla Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v rozhovoru pro Radiožurnál nechtěl prozradit, zda byli Češi vykoupeni.

„Žádné informace tohoto typu neposkytujeme. V téhle věci probíhá vyšetřování,” uvedl ministr. „Naše role byla pomoci, aby se dostali domů. Vše další bude v rukách Útvaru pro odhalení organizovaného zločinu (ÚOOZ). To bude on, kdo bude příště muset nějaké informace poskytnout, protože ten je celou dobu shromažďuje,” dodal.

Pětice mužů nemá podle ministra zásadnější zdravotní obtíže. „Zdravotní stav snad můžeme nazvat uspokojivý, to znamená, že tam nejsou problémy tak vážné, že by to vyžadovalo nějaký zásah,” popsal Zaorálek

Případ vyšetřuje právě ÚOOZ. Nejčastěji se spekuluje o tom, že Češi byli zadržováni v souvislosti se zatčením Libanonce Alího Fajáda v ČR. Muž je stíhaný kvůli obchodu se zbraněmi a o jeho vydání usilují USA. [celá zpráva]

Deník MF Dnes nově spekuluje, že Češi byli zadrženi s vědomím libanonských úřadů.

„Naše role se omezuje pouze na to vrátit české občany do vlasti, celé rozplétání toho, co se odehrálo, to už opravdu není na nás, na to nemáme lidi, to je věc kompetentních orgánů,” konstatoval Zaorálek. O spojitosti s případem Fajáda uvedl, že toto není téma pro něj, neboť kriminální pozadí nespadá do jeho gesce.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Místo, kde Češi zmizeli je poblíž syrské hranice

Ministr nechtěl ani spekulovat, co pětice mužů v Libanonu dělala. „Můžeme se pouze domnívat, nemůžu si dovolit spekulovat,” konstatoval s tím, že nyní je důležitý návrat zadržovaných do vlasti.

Ministerstvo zahraničí o propuštění Čechů informovalo v pondělí večer krátce poté, co byli nalezeni.

ČR se chystá v nejbližší možné době vypravit letecký speciál. Ministr Zaorálek upozornil, že by v něm do Libanonu měl letět speciální tým složený nejen z vyšetřovatelů, ale i psychologů.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Pětice mužů zmizela v Libanonu loni 8. července. Tamní policie objevila jejich auto poblíž hranice se Sýrií. Ve skupině byli dva novináři jindřichohradecké televize, advokát, tlumočník a muž, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec. Do Libanonu prý jel jako bezpečnostní poradce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám