Hlavní obsah

Shoda napravo i nalevo. Zeman to s výrokem o Sobotkovi a kalašnikovu přehnal

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Jak se zbavit premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD)? Demokraticky volbami, nedemokraticky kalašnikovem. Tak zněla odpověď prezidenta Miloše Zemana na dotaz jednoho účastníka pondělní diskuse v Tišnově. Z řad politiků napříč spektrem se za to na hlavu státu snesla ostrá kritika.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Nevkusné žerty o použití zbraní vůči představitelům státu jen přilévají olej do ohně,“ komentoval slova prezidenta ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zemana ve společném prohlášení sepsuli i předseda Senátu Milan Štěch a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD). „Jsme přesvědčeni, že podobné výroky ústavních činitelů, jakkoli snad myšlené a řečené v nadsázce, jsou zcela nepřijatelné a nevhodné. Pouze narušují politickou kulturu a komunikaci mezi ústavními činiteli a mohou přispívat ke zvyšování napětí a nenávisti ve společnosti,” uvedli.

Úkolem všech představitelů státu musí být podle nich naopak maximální snaha zamezit šíření chaosu a strachu, které v současné migrační vlně stále častěji vyvolávají xenofobové a rasisté.

Má Zeman nějaké meze? ptá se Dienstbier

„Po podpoře extremismu a fašizace společnosti Zeman veřejně připouští atentát na předsedu vlády. Má meze, za které není ochoten zajít?” ptal se na facebooku ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že se jedná o jeden z mnoha prezidentových bonmotů. „Nicméně si myslím, že v tomto případě je poněkud zbytečné žertovat o použití zbraně vůči premiérovi této země. Stačí zůstat u první části věty o tom, že voliči rozhodují o premiérovi v rámci svobodných demokratických voleb,” sdělil Novinkám Babiš.

„Některé bonmoty a vtipy se nepovedou, sám jsem toho příkladem, některé vtipy se mi také nepovedly,” reagoval vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Kalousek: Vpravdě státnická rada

Zemanova slova odsoudil i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Vpravdě státnická rada. Zvláště teď, v době hysterických bojůvek, které si hrají na ,vlasteneckou domobranu', k nezaplacení,“ uvedl Kalousek.

„Komentovat každý nepovedený bonmot pana prezidenta je únavné. Ale je to nevkusné. Prezident provokuje, rozděluje společnost a nechová se jako hlava státu,” řekl šéf ODS Petr Fiala.

Svůj nesouhlas vyslovil i zastupující předseda Starostů Petr Gazdík. „Jsem zděšen a šokován. Doufám, že se ze strany pana prezidenta jednalo pouze o nejapnou legraci, která jeho úřadu není hodna,“ reagoval pro Novinky Gazdík.

„Doufám, že to myslel v žertu. Je to nechutné,” prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Drobný bonmot, hájí Zemana Ovčáček

Předseda poslanců Úsvitu - Národní koalice Marek Černoch podotkl, že Zeman je osobností, která je do společnosti schopná přinášet rozruch. „Sobotka je premiérem této vlády, strana ČSSD byla zvolena ve volbách. O tom, zda je, nebo není premiérem, rozhodují voliči,“ komentoval Černoch.

Na dotaz jednoho z účastníků pondělní diskuse, jaké jsou možnosti zbavit se současného premiéra, Zeman přesně odpověděl: „Demokratická možnost je jen jedna, tou jsou svobodné volby. Nedemokratickou možností je kalašnikov.“ [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

„Pan prezident hovořil o tom, že demokratická možnost je jen jedna – svobodné volby. A to platí pro všechny politiky. Pohoršené hysterické reakce některých z nich jsou z tohoto hlediska mimořádně pokrytecké,“ řekl v úterý Novinkám mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Jednalo se podle něj o drobný bonmot.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám