Hlavní obsah

Matěj Stropnický naštval Babiše, navážel se mu do hnutí

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Plán nového šéfa Strany zelených Matěje Stropnického uloupnout voliče stranám vládní koalice nechává lídry partají klidnými. Ti ani nepředpokládají, že by zelení představovali hrozbu ve volbách do Sněmovny. Předsedu ANO a ministra financí Andreje Babiše však pobouřilo, jak se Stropnický navezl do jeho hnutí.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Matěj Stropnický

Článek

Stropnický, jehož otec Martin je členem vedení ANO a ministrem obrany a nevlastní matka Veronika Žilková je zastupitelkou ANO v Praze-Suchdole, v rozhovoru pro pondělní Právo řekl, že si pod slovem hnutí představuje něco jiného, než když náhodně vybraní zaměstnanci vstoupí do firmy jednoho člověka.

„Manažeři, které nám ANO slibovalo, jsou lidé, kteří nic pořádného neumějí a všeho se bojí. V tomto ohledu je ANO klam a podvod, to bude třeba voličům ukázat,“ prohlásil Stropnický. Jeho slova Babiše vytočila. Ten Právu řekl, že mu ANO bylo dobré, když si mohl dát v komunálních volbách v roce 2014 na plakát v Praze 3, že kandiduje s podporou babišovců.

„Na doporučení jeho táty jsem se s ním setkal, souhlasil jsem s podporou a jsem přesvědčený, že bez našeho loga by tam ten kluk nebyl. Teď kolem sebe kope? To je neuvěřitelné, co povídá a jak mluví o rodičích. To se zbláznil?“ řekl Právu Babiš. O spolupráci se zelenými lídr ANO pochybuje.

„Jak mám spolupracovat s někým, kdo o nás takto mluví? Taky si myslím, že zelení tady škod napáchali dost. Vzpomínám si, jak vydírali ve vládě. Kvůli nim máme soláry a zpožděné stavby,“ dodal šéf státní kasy.

Zelení jsou pytel blech

Ministr Stropnický na dotaz, co říká na slova svého syna, uvedl, že výroky komentovat nebude.

Minulost připomněl zeleným premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Zelení připomínají pytel blech, každý říká něco jiného a názorově jsou odprava doleva. Čeká je ještě hodně práce, než lidé zapomenou na jejich podporu Topolánkovy vlády a budou moci pomýšlet na pozice, které mají zelená hnutí v západní Evropě,“ uvedl pro Právo.

Podle Sobotky je ale soc. dem. připravena na krajské úrovni spolupracovat se všemi, kdo budou bránit privatizaci zdravotnictví a dalších veřejných služeb a budou chtít v regionech rozvíjet zaměstnanost a slušné sociální podmínky.

Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek se spolupráci se zelenými nebrání, podle něj v minulosti přinášela své plody. „S minulými vedeními jsme v koalicích byli úspěšní v komunálních, krajských a senátních volbách. Některé regiony vyjednávají i na letošní volby. Záleží tudíž na novém vedení, zda bude podporovat tuto úspěšnou spolupráci,“ sdělil Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám