Hlavní obsah

Liberecká zoo získala tři vzácné orly

Novinky, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Dva orli královští a jeden orel nejmenší rozšířili osazenstvo zoologické zahrady v Liberci. Vzácné orly získala zoo po téměř rok trvajícímu vyjednávání s Izraelem, sdělil mluvčí liberecké zoo Jan Kubánek.

Foto: ZOO Liberec

Orel královský v Liberci

Článek

Dravce zahrada získala už na konci roku 2015, museli však do karantény. Nyní už jsou ale v zázemí zoo, kde se ošetřovatelé budou pokoušet o jejich spárování a následný úspěšný odchov mláďat.

„V Evropě se množení orlů královských prozatím daří jen u dvou z celkového počtu 17 sestavených párů. V Liberci se pokusí o vylepšení této zlé bilance právě prostřednictvím ptáků z Izraele,“ upřesnil Kubánek.

Foto: ZOO Liberec

Druhý z dvojice orlů královských přivezených z Izraele

Dovezení orli královští pochází z volné přírody a oba jsou handicapování. „Oběma chybí kus křídla a nemohou létat. Jejich návrat do volné přírody tudíž není možný, ale pro celý chov mohou být velmi důležití. Snad budeme mít v Liberci více štěstí, v izraelské zoo se pár rozmnožit nezadařilo,“ doplnil zoolog Jan Hanel.

Neznámé pohlaví

Ze stejného důvodu byl přivezen i orel nejmenší, který doplní již dva chované páry. Jeho pohlaví doposud není známé, bude ho proto muset určit až rozbor DNA.

Foto: ZOO Liberec

Pohlaví orla nejmenšího zatím není známé

Orel královský se v přírodě vyskytuje v otevřených krajinách s osamocenými stromy od střední Evropy po Mongolsko. „Jeho celková populace se odhaduje na cca sedm tisíc párů, z čehož naprostá většina žije ve východní části bývalého Sovětského svazu. Ve střední a východní Evropě čítá populace kolem 350 párů, z toho zhruba 70 na Slovensku a v Maďarsku,“ uvedl mluvčí.

Orel nejmenší naopak hnízdí v severozápadní Africe, jižní Evropě a střední Asii. V Evropě nyní žije přibližně 5200 párů.

Reklama

Výběr článků

Načítám