Hlavní obsah

Výbor e-maily šéfa Rady ČRo Šafaříka premiérovi neřešil

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Sněmovní volební výbor měl ve středu ráno řešit e-maily šéfa Rady Českého rozhlasu Petra Šafaříka, jenž zasílal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a na extremistickém webu je minulý týden zveřejnila skupina hackerů. Výbor nakonec ani po hodině a půl dlouhé debatě neodhlasoval program a e-maily neřešil.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva předseda a místopředseda sněmovního volebního výboru Martin Komárek (ANO) a Vítězslav Jandák (ČSSD) chtěli, aby se e-maily projednávaly. Většina členů výboru ale byla proti

Článek

Schůzi výboru, který má na starost například výběr kandidátů do mediálních rad, svolal jeho předseda Martin Komárek (ANO). Podle něj mohou zveřejněné e-maily ohrozit potenciální volbu generálního ředitele rozhlasu.

„E-maily, které údajně psal pan Šafařík panu premiérovi, se podle mého názoru neslučují s etickým profilem předsedy Rady Českého rozhlasu. Jestli pan Šafařík skutečně psal panu premiérovi tak, jak psal, je to nesmírně závažná skutečnost. Chtěl jsem od pana Šafaříka slyšet, jestli to psal, nebo ne,“ vysvětlil Komárek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šafařík se z jednání omluvil

Sám Šafařík ale na schůzi výboru nedorazil. „Je to blbý, ale kouzelník zase nepřijde. Pan Šafařík se omluvil v politice známou větou, že má virózku,“ komentoval Komárek.

Poslanci nakonec e-maily neřešili, protože vůbec neschválili program. Pro bylo pět poslanců, proti sedm. Hlasování však předcházela vášnivá debata. Poslanci se přeli především o to, zda je vhodné řešit kradenou korespondenci, u které ani není jasné, zda je autentická.

Foto: rozhlas.cz/Khalil Baalbaki

Petr Šafařík

„Mám důvod program nepodpořit, stal jsem se také obětí hackerů. Je těžké dokázat, zda to, co uniklo, je všechno pravda,“ argumentoval například poslanec Jan Chvojka (ČSSD). Tomu se hackeři údajně chtěli „pomstít“ za to, že podal podnět k vyšetřování kvůli vystoupení nacionalistické kapely Ortel.

K Chvojkovi se připojila i Miroslava Němcová (ODS). Výbor by podle ní neměl zakládat debatu na základě kradených informací. „Takhle orgán Poslanecké sněmovny fungovat nemá,“ prohlásila.

Jandák: Nechceme popravovat premiéra

Pro hlasovali naopak poslanci Martin Kolovratník (ANO) nebo Vítězslav Jandák (ČSSD). „Někteří lidé mají pocit, že chceme popravovat premiéra. O to přece nejde,“ řekl Jandák s tím, že si výbor chtěl pouze vyslechnout názory přítomných členů Rady a ne vynášet rozsudek.

Poslanci i členové Rady se tedy nakonec rozešli. Komárek poté oznámil, že od Šafaříka bude stále požadovat vysvětlení. Kvůli celému incidentu chce interpelovat premiéra Sobotku.

Šafařík v korespondenci zaslané premiérovi rozebíral možné kandidáty na budoucího ředitele rozhlasu a informoval předsedu vládu o dění v Radě Českého rozhlasu – ještě z pozice řadového člena. E-maily jsou datovány z října loňského roku – Šafařík se stal předsedou rady až koncem listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám