Hlavní obsah

Smečka vlků se na Kokořínsku rozrostla

Novinky, lpl
Dokesko

Už sedm členů má smečka vlků, která se pohybuje u Doks v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj. Skupina se loni rozrostla minimálně o dvě vlčata, což dokázaly nedávné záběry z fotopasti zveřejněné hnutím DUHA.

BEZ KOMENTÁŘE: Vlčí smečka na Dokesku se v roce 2015 rozrostlaVideo: www.selmy.cz

 
Článek

Záběry z fotopastí Hnutí DUHA Olomouc ukazují na dvou po sobě jdoucích záběrech probíhající nejprve tři a poté další čtyři vlky. V této skupině mohou být mláďata z předloňského i loňského vrhu, která by nyní dosahovala velikosti dospělých zvířat.

„Smečku mohla některá z vlčat narozených v roce 2014 již opustit, počet vlků narozených v roce 2015 tak může být i vyšší než dva," řekl ČTK Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc.

Že se vlkům, kteří k nám zamířili pravděpodobně z Polska nebo Německa, daří, dokazuje i předloňská nahrávka z fotopasti zachycující rodiče s několika vlčaty. Přesný počet členů „rodinky” však bylo velmi těžké zmapovat, fotopasti totiž nikdy nezachytily všechny na jednom snímku. [celá zpráva]

Foto: CHKO Kokořínsko-Máchův kraj

Snímek vlčete v CHKO Kokořínsko-Máchův kraj

„Záběry z fotopasti potvrdily naši domněnku, že se smečka v loňském roce rozrostla. Jen v průběhu října zaznamenaly naše fotopasti vlka více než dvěstěkrát, ale nepodařilo se zachytit celou smečku pohromadě. Zdá se, že se zde vlkům daří a snad se stanou trvalou součástí zdejší přírody,“ vyjádřil přání Luboš Beran, zoolog Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Lidé se bát nemusí

Vlci patří mezi velice plachá zvířata, a pokud je to jen trochu možné, snaží se lidem vyhnout. Po staletích zabíjení mají z člověka instinktivní strach.

„Nikdo se vlků bát nemusí, v oblasti Dolní Lužice žije asi stovka vlků a žádné zprávy o napadení člověka nejsou," uvedl ředitel Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj Ladislav Pořízek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám