Hlavní obsah

Lidé na Českolipsku už viděli vlky i na kraji obce

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do volné krajiny Čech se vrátili vlci. Už před časem o tom Právo informovalo, nyní se ale začínají objevovat obavy lidí z toho, že se vlci až příliš přiblíží k jejich obydlí. Zvířata totiž už lidé viděli poblíž Horní Krupé či Kuřívod na hranicích okresů Mladá Boleslav a Česká Lípa.

Foto: CHKO Kokořínsko - Máchův kraj

Vlk zachycený jednou z fotopastí instalovaných na Českolipsku

Článek

„Bylo to v lese kousek za zahradou, teď se budu bát do lesa,“ uvedla jedna z obyvatelek obce. Její slova potvrdil i místní lesák, který vlky nedaleko od obce také viděl.

„Zdá se, že trochu ztrácejí plachost a troufají si blíž k vesnici,“ uvedl místní hajný. Zoologové připouštějí, že vlk se může k lidem a k vesnicím přiblížit, ale rozhodně odmítají, že by na člověka zaútočil.

„Nikde není žádný věrohodný záznam o prokázaném útoku zdravého vlka na člověka. Samozřejmě je u nás hodně husté osídlení, takže jsou vlci na člověka více zvyklí, ale to neznamená, že se k němu budou nějak výrazně přibližovat,“ ujišťoval zoolog ze správy Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, která v této oblasti vlky monitoruje a zaznamenala je na svých fotopastích, Luboš Beran.

Blíží se lidským obydlím

Správci zdejších lesů potvrzují výskyt čtyř až šesti vlků. Podle CHKO by jich mělo být pět. „Je to starší pár a tři mladí,“ doplnil zoolog Beran s tím, že sem přišli z oblasti německé Lužice, kde jich je kolem stovky. I tady by se smečka mohla ještě rozmnožit.

Ve zdejších lesích už myslivci a hajní zaznamenali kusy stržené zvěře, kterou vlci loví kvůli obživě. Podle lesníků jsou nálezy zabité zvěře zcela přirozené, protože je to přirozený způsob získávání potravy.

Lidé z Vojenských lesů a statků potvrdili i nedávný výskyt vlčí smečky v relativně krátké vzdálenosti od obydlí, o kterém mluvili tamní lidé.

„Nelze tedy zcela vyloučit napadení hospodářských zvířat touto vlčí smečkou. Vlci by ale plachost ztrácet neměli, pokud nebyli vypuštění z umělého odchovu. S lidmi v takto hustě osídlených oblastech však může docházet ke konfliktům, a nejspíš k nim časem i docházet bude (míněny konflikty kvůli napadení hospodářských zvířat, pozn. red.),“ poznamenal ekolog vojenských lesů a statků Vladislav Seidl.

„Regulovat stavy jako správci území nemůžeme, protože vlk je zvláště chráněným živočichem, který je zařazen mezi kriticky ohrožené druhy. Za škody prokazatelně způsobené vlky však lze žádat náhrady,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám