Hlavní obsah

Klaus nemá právo kritizovat kroky vlády, uvedl Sobotka

Praha

Premiér Bohuslav Sobotka nesouhlasí s výrokem bývalého prezidenta Václava Klause, který řekl, že vzestup českého hospodářství je dán vývojem a není zásluhou současné vlády. Kabinet pak kritizoval za přeregulovanost ekonomiky. Klaus podle Sobotky nemá právo kritizovat kroky vlády, protože v době Klausovy vlády se v privatizaci rozkradly stovky státních firem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Exprezident Václav Klaus s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou na archivním snímku

Článek

Po vystoupení bývalého prezidenta na Primě prohlásil předseda současné vlády na facebooku, že přemýšlí, proč Klaus raději nemlčí. "Není totiž tím, kdo by mohl dávat rady. Dobře si pamatuju, jak to tady za něj vypadalo. Za jeho vlády se zhaslo, a v divoké privatizaci se doslova rozkradly stovky státních firem," napsal.

Klaus v Partii na Primě označil za logické, že po šestileté stagnaci českého hospodářství muselo nastat určité oživení a "s touto vládou Sobotkovou to určitě v ničem bezprostředně nesouvisí".

Pokračující regulace

Klaus však nynějšímu kabinetu vytkl pokračující regulace ze strany státu, které už prý nejsou příliš vzdáleny od plánování komunistické ekonomiky. "My jsme přeregulovaná ekonomika, to je smrt pro svobodné volné podnikání," prohlásil exprezident.

Na rozdíl od svého nástupce odmítl také zákon o elektronické evidenci tržeb, který se snaží prosadit Sobotkova vláda, nebo snahy o absolutní zákaz kouření v restauracích. "Zakazovat, to je komunistické plánování v jiném hávu," dodal.

Sám Klaus se ale podle Sobotky přivedl Česko v 90. letech ke krizi. "Jeho vládnutí skončilo v roce 1997 rozpadem vlády, rozštěpením ODS a především hospodářskou a finanční krizí, po které tu zbyly vydrancované banky, které pak musela soc. dem. vláda sanovat desítkami miliard korun, aby lidi nepřišli o své peníze," napsal premiér na sociální síti.

"Penězi vybranými na důchody Klausův ministr financí Kočárník ucpaval díry ve státním rozpočtu. Tak tohle všechno už naštěstí máme v naší zemi za sebou," doplnil Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám