Hlavní obsah

Příchod nového roku přivítali očistou mysli

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Oslavit Nový rok s přáteli například v hospůdce nebo v horské chatě, k tomu si dát sklenku něčeho dobrého a na druhý den mít připravenou česnekovou polévku. Tento postup zná asi každý z nás. Jsou mezi námi ale i tací, kteří příchod nového roku pojali poněkud netradičně.

Příchod nového roku přivítali očistou mysliVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Buddhisté Diamantové cesty a nový zájemci o buddhismus se poslední den v roce sešli na pražské Letné, aby si společně zameditovali.

„Cílem meditace je umět pracovat s myslí, umět se uvolnit a získat vnitřní prostor, který v nás je. Umět se uvolnit od všech obav, které v životě máme,“ řekl Novinkám učitel Diamantové cesty Jakub Kadlec.

V první části meditace je důležité soustředit se na světelné formy a vibrace. To má za následek očištění a naladění mysli. Druhá, tak zvaná bezforemná část je založena na otevřeném svobodném prostoru. „Je to stejné jako u fyzického cvičení. Není důležitá kvantita, ale kvalita a pravidelnost. Když se cvičí denně, tak už za pár měsíců pocítíte, že se vám v životě daří lépe,“ popsal Jakub Kadlec.

Na silvestrovský kurz, který se konal už od 27. prosince, se sjeli lidé ze 700 meditačních center z celého světa. Vedli ho dva významní učitelé, tibetský lama Džigme rinpočhe a dánský lama Ole Nydahl. Dvanáctihodinová meditace na 16. Karmapu byla o půlnoci zakončena společným slibem bódhisattvy. Při něm se má každý rozhodnout, jestli se bude rozvíjet jen pro své dobro, nebo pro dobro všech bytostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám