Hlavní obsah

Přichází prudké ochlazení, Česko sevřou holomrazy

S mimořádně teplým zimním počasím posledních dnů je na delší dobu konec. Od úterý převezme vládu studený pevninský vzduch proudící ze severovýchodu, který přinese citelné ochlazení. To ale zpočátku nebude doprovázeno srážkami a panovat tak budou holomrazy. To může mít fatální důsledky zejména pro ozimy nebo rozkvetlé ovocné stromy, které neochrání sněhová tepelná izolace.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejtepleji bylo minulý týden v sobotu na Štěpána, kdy průměrná denní teplota dosáhla 11,5 stupně. [celá zpráva]

„To odpovídá 29. dubnu,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress s tím, že správně by průměrná teplota pro tento den měla být jen 1,5 stupně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Rekordům dá stopku úterý, kdy se začne výrazně ochlazovat. Počasí u nás začne ovlivňovat tlaková výše se středem nad Skandinávií, která se koncem týdne dostane nad Rusko,“ přiblížila Honsová.

V pondělí teploty vystoupí ještě na 7 až 11 stupňů, bude oblačno, jen přechodně polojasno. Teplotní rozdíly v rámci republiky ale budou obrovské. Zatímco v Praze ráno bylo 8 stupňů nad nulou, v Brně kvůli nízké inverzní oblačnosti zůstala rtuť jeden stupeň pod bodem mrazu.

V pátek po ránu až -14

V úterý už se ke slovu dostane chladné severovýchodní proudění, které srazí ranní teploty na 2 až -2 stupně, odpoledne pak naměříme už jen 2 až 6 stupňů. Převládat bude oblačná až zatažená obloha, odpoledne se začne protrhávat na polojasno.

A teploty půjdou postupně citelně dolů. Ve středu ráno klesnou na -3 až -7, přes den vystoupí na -1 až 3 nad nulou. Čtvrtek přinese ranní teploty v rozmezí -5 až -9, v horských oblastech až -12 stupňů, přes den pak jen -3 až 1 stupeň.

Páteční ráno bude ještě mrazivější, rtuť klesne na -6 až -10, ojediněle až -14 stupňů. Přes nulu se pak nevyšplhá ani přes den, zůstane mezi -5 až -1 stupněm.

O víkendu už bude oblačno až polojasno a na horách by se mohlo objevit slabé sněžení. Ranní teploty klesající k -8 až -12 stupňům a odpolední nepřekračující -6 až -2 stupně ale znamenají dobré podmínky pro umělé zasněžování.

Opatrná předpověď na další týden přitom naznačuje i přírodní sněhové srážky, sněhu by tak měli mít lyžaři dost na celý leden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám