Hlavní obsah

Nadprůměrné teploty budou minimálně do března, předvídá ČHMÚ

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle meteorologů budou letošní Vánoce jedny z nejteplejších v historii měření. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očekává teploty až do 12 stupňů Celsia. Silně nadprůměrné teploty by mohly panovat až do března, uvedl v pátek mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Teplota dosáhne až 12 stupňů a sníh nebude ani na horách,” konstatoval k počasí o Vánocích Dvořák. Nulová izoterma, což je, laicky řečeno, spojnice míst s teplotou nula stupňů Celsia, se podle něj bude pohybovat až ve výšce přes 3000 metrů nad mořem.

„Až do března by měla být teplota silně nadprůměrná a srážky lehce nadprůměrné. Deficit srážek se vyrovná jen částečně,” dodal mluvčí.

Pokud by bylo suché jaro a léto, měli by zemědělci značné problémy a sucho, které se promítlo do výšky podzemních vod, by se mohlo dále prohlubovat.

Že je letošní rok extrémně teplý, dokumentují i data z Klementina, kde se teplota měří od roku 1775. Letošní listopad tam byl vůbec nejteplejší v historii. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám