Hlavní obsah

Matka porodí a dítě hned odloží, na porodném dostane tisíce. A pak znovu

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matky, které po porodu hned své dítě odloží – například do kojeneckého ústavu či k adopci – mají i tak nárok na porodné. To činí v případě prvního dítěte třináct tisíc, v případě druhého deset tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Takovou částku matce stát vyplatí i přesto, že své dítě vidí jen pár hodin v porodnici a nikdy se pak o něj už nestará. Některé to motivuje, aby to udělaly znovu.

Právu je znám případ, kdy matka porodila dítě, které téměř okamžitě odložila v kojeneckém ústavu a nejevila o něj žádný zájem. Za rok se celá situace opakovala s druhým dítětem. Obě děti skončily v pěstounské péči. Matka, která je podle všeho drogově závislá, tak měla nárok získat od státu 23 tisíc korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na webu ministerstva práce a sociálních věcí se píše, že „porodné je dávka poskytovaná v závislosti na výši příjmu, kterou se rodině s nízkými příjmy jednorázově přispívá na náklady související s narozením prvního nebo druhého živého dítěte“.

Žena, která porodí dítě na záchodě a odloží do babyboxu, na nic nárok nemá
ministryně práce Michaela Marksová

Za porod, nebo za výbavičku?

Logicky by tak mělo platit, že porodné by mělo pokrývat náklady, které s sebou narození dítěte nezbytně nese, například výbavičku. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) nicméně nechce úpravu, kterou zavedli její předchůdci, měnit. Argumentuje především administrativní náročností a také tím, že taková situace, kdy matka dítě odloží v porodnici, se děje zřídka.

„Ta paní dojde na úřad s rodným listem, to znamená, že dítě devět měsíců nosila a poctivě porodila. Kdybychom měli zkoumat, jestli to dítě má opravdu doma, bylo by to administrativně velmi náročné. Protože se jedná o řádově desítky případů za rok, nevidím smysluplnost to měnit,“ řekla Právu Marksová.

„Žena, která porodí dítě na záchodě a odloží do babyboxu, na nic nárok samozřejmě nemá,“ dodala ministryně.

Matka v těchto případech bývá anonymní. Nárok na porodné navíc automaticky získá i ten, kdo se o dítě stará v náhradní rodinné péči, splňuje-li zákonné podmínky: příjem v rodině musí být nižší než 2,7násobek životního minima rodiny.

Ty matky odvedly pro dítě kus práce, daly mu život, přihlásily se k mateřství
odbornice na pěstounskou péči Alžběta Hlásková

O tom, jestli nezrušit porodné pro matky, které se o dítě přestanou po porodu starat, se už za minulých vlád diskutovalo. Ale ani pravicové vlády nenašly ke změně odvahu.

Jde o velmi citlivé téma

„Obecně je to nesmírně citlivé téma, kterému se politici spíš vyhýbají. Ani zákon nikdy nedefinoval, jestli se ta částka vyplácí za porod, nebo za výbavu. Je to skutečně velmi citlivé, a pokud to téma nemusím řešit, tak ho řešit nebudu,“ řekla Právu bývalá poslankyně a odborná mluvčí ODS na sociální oblast Lenka Kohoutová.

Současná praxe je v pořádku i podle odborníků. „Ty matky odvedly pro dítě kus práce, daly mu život, přihlásily se k mateřství, tím pádem jim odměna ze zákona náleží,“ míní Alžběta Hlásková, metodička organizace Dobrá rodina, která se zabývá pěstounskou péčí.

Odpůrci mohou například argumentovat tím, že se častokrát například jedná o ženy drogově závislé, které za porodné nakoupí narkotika.

„S tím souhlasím, ale i s takovou maminkou se pracuje, aby svou závislost zvládla a péči o dítě mohla do budoucna převzít. Tak jako tak dítěti život dala a stát si cení toho, že jsou ženy, které jsou ochotné porodit a neřeší to jiným, nezodpovědným způsobem,“ uvedla Hlásková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám