Hlavní obsah

Ransdorf nesmí mluvit za levicovou frakci v Evropském parlamentu

• Aktualizováno
Právo, ada,nig, ČTK

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) má pozastavenou činnost v rámci evropské skupiny GUE/NGL (Evropská sjednocená levice – Severská zelená levice). Při středečním 1,5hodinovém jednání vysvětloval frakci v Evropském parlamentu svůj případ. O pozastavení aktivit v rámci frakce požádal kolegy sám Ransdorf.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec Miloslav Ransdorf

Článek

Nedávno byl zadržen švýcarskou policií v curyšské Kantonální bance, když chtěl jednat o údajném dědictví ve výši 350 miliónů eur (9,5 miliardy korun) ve prospěch odsouzeného podvodníka Vladimíra Huňka. [celá zpráva]

Ransdorf zůstává členem frakce, ale nesmí se jejím jménem vyjadřovat, vydávat prohlášení a nesmí ani podávat žádné pozměňovací návrhy. Právu to sdělil další český zástupce v této skupině a jeho stranický kolega Jiří Maštálka.

„Frakce se shodla, že ctí presumpci neviny. Toto jeho postavení bude trvat až do doby objasnění celého jeho případu, tedy do očištění jeho jména,“ řekl Maštálka.

Jak dodal, Ransdorf při jednání uvedl, že spolupracuje se švýcarskými orgány v zájmu toho, aby co nejdříve získal doklad o očistění svého jména, tedy že se ničeho nedopustil. [celá zpráva]

Jednání bez emocí

Frakce se odmítla zabývat podrobnostmi jeho případu s tím, že není soudem a nemůže tedy posuzovat skutkovou podstatu. Snahou frakce je to, aby neutrpělo dobré jméno a nevznikaly nějaké konfliktní situace.

Celé jednání proběhlo podle Maštálky bez velkých emocí. Na prohlášení, které byro frakce po jednání vydalo, byla jednomyslná shoda. O znění se ve frakci nehlasuje, pouze se konstatuje, že bylo schváleno bez výhrad.

Ransdorf zůstává místopředsedou výboru EP pro průmysl, výzkum a energetiku. „To je volená funkce, o ní se nejednalo,“ dodal Maštálka.

Sdělili mu obvinění

Jak uvedl Ransdorf v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas, vysvětlil frakci svůj případ. „Dal jsem k dispozici vedení frakce protokol, který byl vlastně podepsán v Curychu,“ uvedl. Tlumočil jim prý i postoj ÚV KSČM, který ho nedávno podržel. Na otázku, zda frakce vysvětlení přijala, uvedl, že „vycházejí z presumpce neviny“.

Do ukončení případu ze strany švýcarských úřadů bude Ransdorf podle svých slov plnit všechny své povinnosti europoslance. „Jenom ty věci, které přímo souvisí s činností frakce, vykonávat nebudu,“ dodal. Potvrdil, že mu bylo ve Švýcarsku sděleno obvinění. [celá zpráva]

„To obvinění mi bylo sděleno. Já jsem se ptal, když jsem byl tedy obviněn z toho, že jsem falšoval bankovní doklady, tak kdy bych to tak mohl udělat, když vlastně jsem dostal ty dokumenty těsně před schůzkou, která měla být v bance,“ řekl.

„To jsem technicky - ani kdybych to uměl - nemohl udělat,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám