Hlavní obsah

Švýcaři radí, jak vybrat 350 miliónů a nechovat se u toho jako Ransdorf

– Bern

Jak vybrat s grácií z banky 350 miliónů v hotovosti, nechovat se u toho jako český komunista a nenechat se zavřít? Švýcarský deník Tages-Anzeiger sepsal návod, v němž počítá s 350 milióny švýcarských franků (přes 8,7 miliardy korun), protože v současné době není podle něj žádný důvod vybírat eura.

Foto: Profimedia.cz

Dobrý den, rád bych si vybral 350 miliónů.

Článek

Není jasné, zda zadržený český europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) chtěl ve finančním domě Zürcher Kantonalbank skutečně 350 miliónů eur (takřka 9,5 miliardy korun) vybrat, navíc se to zdá pochybné, tím se ale nenechme rušit, píše list.

Příprava

Samozřejmě nepřešlapujeme u přepážky, kde bychom svým požadavkem nic netušícího úředníka zaskočili. Není to jen věcí zdvořilosti, ale i rozumu. Jak víte, musíte například u švýcarské finanční společnosti UBS nahlásit větší výběry ze svého konta tři měsíce předem. Pokud tak neučiníte, budete muset z 350 miliónů zaplatit poplatek 1,75 miliónu.

Zdůvodnění

Kdo tak velkou sumu v hotovosti vybírá, potřebuje dobrý důvod. Však víte, strategie proti nelegálním finančním tokům... Vašemu bankovnímu poradci se při tak neobvykle vysoké částce rozezní všechny varovné zvony. Aspoň tedy, když takové výběry nečiníte pravidelně.

Musíte mít po ruce věrohodné vysvětlení, že chcete například své manželce dopřát k Vánocům koupel v penězích. A výmluvně se u toho usmívejte. Když bude poradce diskrétní, žádné další otázky již klást nebude.

Bankovky

Pokud vám jde o efekt, tak by bylo samozřejmě krásné, nechat si 350 miliónů vyplatit v malých bankovkách. To je ve skutečnosti ale těžko představitelné. Jedna stovková bankovka váží 1,099 gramu, což ve výsledku znamená nepraktických 3,85 tuny.

Kvůli jednoduchosti tak dejte přednost vyšší nominální hodnotě. I s tisícovkou se pořád budete muset vypořádat se 438 kilogramy.

Kufry

Obstarejte si raději hliníkový kufr, klasiku od firmy Rimowa, ten největší model. Vypočítali jsme pro vás, že když uložíte tisícovky na délku podél nejkratší stěny kufru, naložíte tak zhruba 89 tisíc bankovek.

Trvejte ale bezpodmínečně na čerstvě vytištěných kusech, jinak bude jejich objem jedenapůlrát větší a vám budou chybět dva kufry. Samozřejmě ještě může vyvstat otázka, zda jsou kolečka kufrů uzpůsobena na hmotnost 118 kilogramů. Kdo pochybuje, zvolí místo čtyř velkých raději osm menších kufrů pro 60 kilogramů.

Nosiči

Vícero menších kufrů sice není právě diskrétní záležitostí, ale usnadní vám to výběr nosičů, které si s sebou do banky vezmete. Není možné kufry celou dobu táhnout a 118 kilogramů zvednout také nejde. Zadržený Čech se ale očividně rozhodl pro variantu s velkými kufry, neboť si s sebou přivedl tři kolegy. Taky ale skončil ve vazbě.

Vycestování

Když už se člověk jednou dostane tak daleko a peníze má naložené, přepadne ho možná náhlá chuť vycestovat ze země. A švýcarská celní správa proti tomu nic mít nebude.

"Přivážení či vyvážení hotových peněz z a do Švýcarska je v zásadě dovolené, a to bez ohledu na výši hotovosti." Není třeba to ani hlásit. Když se vás ale nějaký horlivý celník zeptá, musíte důvod podat. Ale ten již přeci znáte - koupel v penězích pro vaši manželku. Šťastnou cestu!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám