Hlavní obsah

S Krnáčovou se kýve židle. ANO a ČSSD míří v Praze do opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V Praze by od ledna mohla vládnout nová koalice v čele s TOP 09. Strana by město vedla společně s Trojkoalicí, Piráty a Nezávislými. Podporu by měla od ODS. Shodli se na tom v úterý zástupci stran. Uskupení dají dohromady 35 hlasů z 65 a ve vedení magistrátu by nahradili dosavadní koalici složenou z ANO, ČSSD a Trojkoalice.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se svým stranickým šéfem Andrejem Babišem rozlévali loni na Štědrý den tradiční vánoční rybí polévku. Všechny strany v pražském zastupitelstvu, kromě ČSSD a ANO, se snaží ji primátorského řetězu zbavit.

Článek

Strany stále ještě ladí koaliční program, nemají dohodnuté personálie a řešení musejí probrat jejich orgány.

V radě města by nebyla ODS, kterou tam odmítají Piráti. „Zatím není žádná nálada k tomu, abychom revidovali naše předvolební usnesení o tom, že nepodpoříme radu, ve které bude ODS, ČSSD nebo KSČM,” řekl před časem šéf klubu Pirátů Jakub Michálek.

"Jsme připraveni podpořit menšinovou radu, záleží nám na našich programových prioritách," potvrdil předseda pražské ODS Filip Humplík.

ANO si počká

V opozici by skončilo ANO, ČSSD a KSČM. Koalice ANO, sociálních demokratů a Trojkoalice se před časem rozpadla.

Jméno možného primátora, který by mohl nahradit Adrianu Krnáčovou (ANO), zatím nepadlo. Sama primátorka si chce počkat, jak projekt dopadne. "My se paralelně setkáváme s různými představiteli politických stran. Počkáme až ten projekt, který byl avizován jako pravicový a demokratický, se zrealizuje, nebo taky ne," řekla novinářům primátorka. S kým by ANO chtělo v Praze koalici, neřekla.

 Lístek do první řady

ČSSD je ke vznikající koalici skeptická. "Jestli taková koalice vznikne, tak si koupím lístek do první řady," komentoval lídr pražské ČSSD Miloslav Ludvík.

Rozložení mandátů v zastupitelstvu Prahy
ANO 201117
TOP 09 a nezávislých12
ČSSD8
Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN)8
ODS8
Piráti4
KSČM4
Klub Nezávislí3
nezařazení1

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám