Hlavní obsah

Předpovědi deště mají být přesnější, ČHMÚ dal 60 miliónů do radarů a stanic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesnější informace o aktuální srážkové činnosti očekávají meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) od nových radarů, které instituce nakoupila v rámci projektu za 58,1 miliónu korun. Ve středu to uvedl mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák. Kromě výměny dvou radarů ústav také zvýšil počet lokálních automatizovaných dobrovolnických stanic, které zapojil do výstražného systému.

Foto: ČHMÚ

Sestavování antény a anténní mechaniky nového radaru (radar Skalky)

Článek

Meteorologové by tak měli mít spolehlivější data k určování vývoje srážek, což je důležité například při povodních.

Srážky v Česku a blízkém okolí sledují radary umístěné na stanicích Skalky na střední Moravě a Brdy ve středních Čechách. Dosud tam byla nainstalována zařízení z 90. let, která byla navzdory částečné modernizaci technicky zastaralá, opotřebovaná a na konci své životnosti, uvedl mluvčí. Kvůli tomu se snižovala jejich spolehlivost.

Foto: ČHMÚ

Instalace nové antény na radarovou věž (radar Brdy)

Nové radary jsou spolehlivější

Nově instalované radary jsou spolehlivější a navíc umožňují souběžně vyhodnocovat radarové odrazy vodorovně a svisle polarizovaného záření, což zvyšuje kvalitu radarových dat. Z měření lze nyní účinněji odfiltrovat jiné než meteorologické cíle. Nově je také možné korigovat útlum radarového paprsku, k němuž dochází v silných srážkách.

Radary poskytují informace o srážkových jevech v atmosféře ve třech rozměrech, vysokém prostorovém rozlišení a v pětiminutových intervalech. Plošné odhady srážek za určité období, které je možné na základě těchto dat vypočítat, jsou klíčovým podkladem pro meteorologické a hydrologické předpovědi. Využívají se také pro výstražné účely při informování o nebezpečných jevech v počasí nebo hrozbě povodní.

Foto: ČHMÚ

Nová anténa instalovaná na radarové věži (radar Skalky)

Radarová data na internetu a v mobilních aplikacích používá rovněž široká veřejnost. Navíc jsou distribuována řadě externích uživatelů, jako jsou Řízení letového provozu, armáda, integrovaný záchranný systém nebo Ředitelství silnic a dálnic.

Většinu zaplatila Evropská unie

Díky projektu, na který 49,4 miliónu korun přispěla Evropská unie a zbytek byl financován ze Státního fondu životního prostředí a samotným ČHMÚ, také přibylo v západní polovině Čech 20 automatizovaných stanic dobrovolnické srážkoměrné sítě. Rovněž informace z těchto stanic nyní směřují do povodňového informačního systému POVIS.

Mezi stanicemi na sledování srážek spravovaných dobrovolníky mají v současné době převahu stanice s manuálním provozem. Ty jsou ale pro předpovědní a výstražné účely nepoužitelné, protože naměřená data o denních srážkových úhrnech jsou zasílána ČHMÚ po uplynutí kalendářního měsíce poštou.

Foto: ČHMÚ

Vzdálené ovládání radarů z radarového centra ČHMÚ

Naopak u stanic s automatizovaným provozem jsou k dispozici se zpožděním pouze asi 15 minut a nepřetržitě. „Vzhledem ke zvyšující se extremitě klimatu a s ní souvisejícím častějším výskytem extrémních situací (lokální povodně, sucha, bouřky, přívalové srážky) se ukazuje nutnost další postupné automatizace stávající manuální srážkoměrné sítě," dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám