Hlavní obsah

Schvalujete peníze na něco, co vůbec nebude, pustil se do rozpočtu Kalousek

Novinky, zpe, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zákonodárci ve středu začali se závěrečným schvalováním státního rozpočtu na příští rok. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na plénu zkritizoval, že poslanci schvalují peníze na něco, co vůbec nebude. Měl tím na mysli elektronickou evidenci tržeb (EET), kterou opozice blokuje svými obstrukcemi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) na schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

„Když si poslechnete pana ministra financí a pana premiéra, máte pocit, že ty největší priority rozpočtu jsou investice, rozkvět růžových sadů a zpěv ptactva. Ono to ale tak není,“ začal Kalousek.

Absolutně nejvyšší státní prioritou je podle něj zvyšování počtu státních zaměstnanců. „To je vaše rozpočtová priorita číslo jedna. Za dva roky přijmete 21 tisíc nových státních zaměstnanců. Promiňte, to je chucpe,” prohlásil Kalousek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Diskutovali jsme to velmi pečlivě. Ano, potřebujeme učitele, potřebujeme pět tisíc vojáků, pět tisíc policistů. Potřebujeme úředníky do finanční správy, protože jsme zdědili daňový ráj. Kontroly byly jednou za 200 let,“ hájil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Kalousek Babišovi dále vyčetl, že na ministerstvo financí chce zhruba 720 nových úředníků. „Z toho asi 400 úředníků chce od 1. ledna na EET. Všichni víme, že od 1. ledna ale EET nebude platit. I přesto je Sněmovna připravena schválit ministrovi financí 200 miliónů na 400 úředníků. Ta komičnost situace, že mu od prvního ledna schválíte peníze na něco, co vůbec nebude, učiní celé schvalování rozpočtu nepravdivým,“ pokračoval exministr financí.

Votava: EET blokujete vy

Kalouskovi oponoval šéf rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). Podmínkou, aby se se zákony počítalo v rozpočtu, totiž je, že musejí projít prvním čtením ve Sněmovně, což je v případě EET splněno, v pátek se o něm bude jednat už v závěrečném třetím kole. „A obstrukce kvůli EET tady děláte vy,“ prohlásil Votava.

„Říkáme vám, že EET nebude. A vy na to panu ministrovi stejně schválíte 200 miliónů korun. Proto se rozpočet vysmívá zákonům,“ trval si na svém Kalousek.

Kvůli evidenci tržeb svolala koalice na pátek mimořádnou schůzi Sněmovny. Opozice už dlouho avizuje, že je zákon připravena blokovat i několik let.

„Proč děláte všechno proti tomu, abychom prosadili EET? Abychom prosadili kontrolní hlášení, hazard? Tak nás podpořte, je to 30 miliard ročně,” apeloval na opoziční poslance Babiš.

Zeman označil Kalouska za škůdce

Obstrukce TOP 09 kritizoval ve středu i prezident Miloš Zeman. TOP 09 a jmenovitě jejího šéfa Miroslava Kalouska označil za „největší škůdce parlamentní demokracie v ČR”.

„Svojí obstrukční taktikou paralyzují parlament,” konstatoval prezident, který zároveň uvedl, že „podstatu parlamentní demokracie” nikdo v ČR neohrožuje.

Poslanci už v prvním čtení schválili základní parametry rozpočtu na rok 2016 s deficitem 70 miliard. Výdaje budou ve výši 1,251 biliónu korun, příjmy by měly dosáhnout 1,181 biliónu korun. Ve třetím čtení budou rozhodovat o přesunech, které navrhli během druhého čtení. Požadovali změny v celkové výši 44 miliard, ministr financí Babiš je pro přesuny ve výši 2,7 miliardy korun. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám