Hlavní obsah

Piráti chtějí v Praze koalici proti Březinovi a Kleslové. Ke spolupráci vyzvali TOP 09

Novinky, zpe
Praha

Piráti chtějí v Praze vytvořit koalici s TOP 09, Trojkoalicí a Nezávislými. Jejich cílem je odstavit od moci náměstka primátorky Karla Březinu (ČSSD) a bývalou šéfku pražského ANO Radmilu Kleslovou. Piráti to uvedli v pondělí v tiskovém prohlášení.

Foto: Profimedia.cz

Předseda klubu pražských Pirátů Jakub Michálek.

Článek

Piráti si prý uvědomují, že stávající situace, kdy má rada pouze sedm členů z jedenácti, je neudržitelná.

„Nechceme situaci v Praze blokovat, proto navrhujeme vznik menšinové rady," uvedl předseda pražských zastupitelů Pirátů Jakub Michálek.

Do koalice ale Piráti nechtějí s ODS, jak minulý týden navrhovala TOP 09. Nebrání se však tomu, aby občanští demokraté podpořili menšinovou vládu. „Piráti hodlají dodržet svou dlouhodobou deklaraci, že ODS by byla mimo radu, nicméně by ji svými hlasy otevřeně podporovala,“ sdělili.

Udženija: ODS je flexibilní

Na reakci oslovených stran Piráti zatím čekají. „Dali jsme své karty na stůl a uvidíme, co na to řeknou zbývající strany. Vnímáme povinnost politiků zajistit řádnou správu města, a proto navrhujeme řešení, jak ze stávajícího chaosu ven. Nechceme, aby z tohoto chaosu vyšel jako vítěz šíbr pražské ČSSD Karel Březina a jeho spojka Radmila Kleslová," dodal Michálek.

Šéfka klubu ODS Alexandra Udženija už minulý týden prohlásila, že „ODS je flexibilní a rozhodně kvůli nějakým křeslům nebudeme blokovat vznik něčeho, co by tady mohlo fungovat“.

TOP 09 má na magistrátu 12 mandátů, Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN) má osm křesel, Piráti čtyři a Nezávislí tři. Strany by tak v 65členném zastupitelstvu měly 27 hlasů, ODS by menšinovou vládu podpořila dalšími osmi hlasy.

Rozložení mandátů v zastupitelstvu Prahy
ANO 201117
TOP 09 a nezávislých12
ČSSD8
Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN)8
ODS8
Piráti4
KSČM4
Klub Nezávislí3
nezařazení1

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám