Hlavní obsah

Místo zimní čepice deštníky a jarní bundy. Přes týden bude teplo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko zažije teplý začátek meteorologické zimy, která připadá na úterý 1. prosince, přes den mohou teploty dosáhnout až k 10 °C, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Začátek týdne bude navíc deštivý. Sníh, který napadl v posledních dnech na horách, pravděpodobně roztaje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Deštivý týden začal už v neděli, podle Honsové napadlo za posledních 24 hodin v Peci pod Sněžkou 52 mm srážek. Zprvu sněhové srážky se postupně proměnily v déšť. A pršet bude i v pondělí a úterý.

V pondělí ráno bylo nejtepleji v Brně, kde teplota vystoupala na sedm stupňů Celsia. „Přes den bude 6–10 °C, ale pocitově to bude méně, protože bude foukat čerstvý vítr o rychlosti až 80 km/h, na horách až 110 km/h. Slábnout by měl během noci na úterý,“ uvedla Honsová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foukat však bude i v úterý a teploty zimu rozhodně připomínat nebudou. Ráno rtuť teploměru vystoupá na 9 až 5 °C, odpoledne na 6–10 °C. Obloha bude zatažená s deštěm, který by měl postupně ustávat v noci na středu, kdy občas vykoukne i slunce. Bude nejtepleji z celého týdne, ráno 8 až 4 °C, odpoledne až 12 stupňů Celsia.

Jarní Mikuláš

Krásné, téměř jarní počasí bude ve čtvrtek. „Čeká nás jasno až polojasno, ranní teploty se budou pohybovat kolem nuly, proto se může objevit náledí. Odpoledne teplota vystoupí až k deseti stupňům,“ konstatovala Honsová.

Změna přijde v pátek, když by měla přes Českou republiku přecházet studená fronta a obloha se zatáhne. Na horách se objeví sněhové přeháňky, teploty ale z ranní nuly vyšplhají přes den až k 6 °C.

Mikuláš s čerty se zimou třást nebudou. O víkendu bude polojasno s teplotami až do devíti stupňů Celsia. „Dešťové počasí bude mít blahodárný vliv na sucho, pomůže především povrchovým vodám. Nebudou z něho mít radost vlekaři a lyžaři, kteří v posledních dnech zasněžovali. I na horách totiž budou teploty nad nulou,“ uzavřela meteoroložka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám