Hlavní obsah

Sobotka: Možný teroristický útok bude určovat stupnice ohrožení

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko by do konce roku mělo mít vlastní stupnici ohrožení, na základě níž by občané věděli, jak reálné nebezpečí teroristického útoku ČR hrozí. Novinářům to v neděli během návštěvy čínské Šanghaje řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podobný systém mají například Spojené státy nebo Velká Británie.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Již jsem požádal ministra vnitra, aby připravil určitý bezpečnostní audit. Resort prověřuje legislativu, která definuje naše možnosti v boji proti terorismu. Součástí balíčku bude stupnice ohrožení, tak abychom byli schopni přesně definovat potenciální stupeň ohrožení ČR, pokud by taková situace nastala, a přijmout adekvátní opatření,“ prohlásil Sobotka.

Premiér dodal, že stupnice má především sloužit jako srozumitelná pomůcka pro občany, aby měli představu, jaké konkrétní kroky vláda zvolí, a bude sloužit i jako vodítko pro bezpečnostní složky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

USA má dva stupně teroristické hrozby - zvýšenou a bezprostřední. Británie zase používá škálu s pěti stupni. Čtyřstupňovou škálu ohrožení používá i česká armáda podle mezinárodní hláskovací abecedy NATO - od alfa (nejmenší), přes bravo, charlie až po delta (nejvyšší). Během invaze v Iráku v roce 2003 byl stupeň ohrožení bravo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám