Hlavní obsah

Uprchlíci zbytečně volali středočeskou záchranku

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální nařízení ve vztahu k uprchlíkům musela přijmout středočeská záchranná služba. Běženci ubytovaní dočasně v detenčním zařízení poblíž Bělé pod Bezdězem měli možnost přivolat si tamním telefonem kdykoli záchranku. Zdravotníkům se ale stávalo, že vyjížděli zbytečně.

Foto: Václav Toman, Novinky

Detenční zařízení v Bělé

Článek

„Objevilo se několik případů zneužití. Na místo dorazila po zavolání o pomoc posádka, ale ukázalo se, že nikdo na místě zraněný nebo nemocný není,“ potvrdila Právu mluvčí středočeské záchranné služby Petra ­Effenbergerová.

Volající například vylíčil závažný stav svého dítěte nebo svůj a sanitka okamžitě vyrážela do uprchlického tábora. Při příjezdu posádky se ale nikdo k telefonátu nehlásil, všichni popírali, že by lékaře volali, a záchranáři marně hledali smyšlené pacienty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Telefonáty ověřují

Protože se tyto případy opakovaly, museli se podle toho záchranáři zařídit, aby nevyjížděly posádky se zásahovými vozy či sanitkami zbytečně a zdravotníci nebyli blokováni.

„Pokud přijímáme číslo z detenčního zařízení a volá tamní personál, pak se pravidla nemění, a jedná-li se o závažnou situaci, vyjíždíme,“ poznamenala  mluvčí.

„Pokud ale volají samotní klienti, pak musí operátoři zavolat zpět do zařízení a ověřit situaci u personálu, zda je tvrzení pravdivé,“ dodala ­Effenbergerová.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Bez pomoci přitom zadržení běženci nejsou. V uprchlickém zařízení je stálá služba a uprchlíci mají možnost být ošetřeni přímo na místě, případně je personál s policejním doprovodem převáží do mladoboleslavské nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám