Hlavní obsah

Bulovka by měla metropoli platit vyšší nájemné, až 35 miliónů

Praha
Aktualizováno

Nemocnice Na Bulovce by měla Praze platit podstatně vyšší nájemné než dosud. Hovoří se o částce ve výši až 35 miliónů korun ročně. Plyne to z posudků, které si magistrát nechal vypracovat. Doposud platila symbolických 10 tisíc korun, oznámil ve čtvrtek radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO).

Foto: archiv, Právo

Nemocnice Na Bulovce

Článek

Hlavní město je majitelem téměř tří čtvrtin majetku nemocnice. Vlastní také letos zkolaudovaný pavilón, jehož přestavba vyšla na skoro 400 miliónů korun. O narovnání majetkových vztahů se debatuje už několik let. Areál si totiž žádá opravy a investice za stovky miliónů korun. Podle neoficiálních informací je proto ve hře i prodej nemocnice.

„Ano, jednání o nové výši smluvního nájemného za veškerý městský majetek probíhala a probíhají,“ reagoval mluvčí Bulovky Martin Šalek. „Stanovisko hlavního města známe, nicméně i nemocnice si zadala znalecký posudek, jehož závěr zatím nemáme. Celý proces vyjednávání není uzavřen,“ doplnil.

Nemocnici, kterou provozuje ministerstvo zdravotnictví, poslala vloni vláda jednorázovou podporu 200 miliónů korun. Podle ministerstva hrozilo to, že bude ohrožena péče o pacienty. Bulovka skončila předloni se ztrátou přesahující 308 miliónů korun. Prodělek vysvětlila tím, že jej z větší části tvoří pokuta vyčíslená finančním úřadem na 203 miliónů korun. Nemocnice si podle dřívějších informací nese neuhrazenou ztrátu z minulých let 426 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám