Hlavní obsah

Policie odložila další trestní oznámení kvůli opencard

Praha

Protikorupční policie ukončila vyšetřování trestního oznámení, které v souvislosti s projektem opencard podala před dvěma lety rada města pod vedením tehdejšího primátora Tomáše Hudečka. Podle policie nebyl spáchán trestný čin. Před soudem nyní stojí naopak někteří členové rady města včetně exprimátorů Hudečka a Bohuslava Svobody (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

Tehdejší radní za TOP 09 podali trestní oznámení na Jaroslava Turka, šéfa někdejší firmy Haguess, která stála u zrodu opencard. Oznámení mířilo i proti některým členům rady a zastupitelstva, kteří projekt v minulosti schvalovali. Údajně se dopustili zvýhodňování firmy Haguess, projekt nastavili jako neprůhledný a předražený.

Z textu usnesení vyplývá, že se podezření týkalo trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování pravidel pro hospodářský styk. Policie ale v září oznámení zhodnotila jako nedůvodné a případ odložila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odsouzení úředníci

Kvůli kauze byli pravomocně odsouzeni dva magistrátní úředníci. Před soudem stojí někdejší radní, kteří ovšem u zrodu projektu nefigurovali. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Vyjádření bývalého primátora Prahy Bohuslava Svobody k obvinění

Kriminální policie v minulosti prověřovala ohledně opencard mimo jiné oznámení někdejší zastupitelky Jany Ryšlinkové.

Několik trestních řízení dosud kriminalisté neukončili, vyplývá z podkladů, které má ČTK k dispozici. Podle Pirátů i neziskových organizací tak zatím praví viníci zůstávají nepotrestáni.

Město chce náhradu škod

Magistrát se v posledních týdnech potýká s problémy při vydávání nových karet opencard. Podle vedení města by projekt měl v budoucnu nahradit modernější systém. Lidé by si kupon mohli nahrát třeba do telefonu nebo na čipovou kartu. K dispozici by ale zůstaly i klasické papírové kupony.

Červenou kartičku opencard, která slouží především jako tramvajenka, vlastní zhruba 1,2 miliónu cestujících. Vedení města projekt opakovaně označilo za nevýhodný a předražený.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nedávno uvedla, že se město bude domáhat škod, které mu kvůli projektu vznikly. O jakou sumu půjde, nikdo nevyčíslil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám