Hlavní obsah

Kauza Opencard: Začal soud s obviněnými politiky

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čtením obžaloby začalo projednávání druhé větve kauzy Opencard. Státní zástupkyně Dagmar Máchová viní patnáct lidí, mezi nimi dva bývalé pražské primátory Tomáše Hudečka a Bohuslava Svobodu, z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Hrozí jim dva až osm let vězení.

Bývalý primátor Prahy Bohuslav Svoboda k obvinění v kauze OpencardVideo: Novinky

 
Článek

Deset pražských zastupitelů a radních podle obžaloby souhlasilo v roce 2012 s uzavřením dvou nových smluv s firmou Haguess, ačkoliv věděli, že jsou krajně nevýhodné. Měli tím Praze způsobit škodu ve výši téměř 25 miliónů korun.

Dalších pět magistrátních úředníků mělo podle Máchové nesprávně stanovit předpokládanou hodnotu veřejné zakázky a radě hlavního města jednomyslně doporučit, aby přijala nabídku firmy Haguess. Navíc měli výzvu k veřejné zakázce na „poskytování základní a rozšířené podpory programového vybavení Servisního kartového centra (SKC)“ zaslat pouze Haguessu, čímž ho neoprávněně zvýhodnili.

Úředníci s obžalobou nesouhlasí

V dopolední části chtěl soud nejprve vyslechnout úředníky magistrátu, ti ale do jednoho vypovídat odmítli. Někteří se pouze stručně vyjádřili k obžalobě, se kterou nesouhlasí. „Snažili jsme se vyjednat, co nejlepší podmínky pro magistrát, snažili jsme se cenu snížit,“ hájil sebe i své kolegy jeden z externích členů hodnotící komise David Kučera.

Bývalý ředitel magistrátního odboru informatiky Jan Teska se ohradil proti údajně nadbytečnému programovému rozšíření. „Systém opencard je vybudovaný na krajské úrovni. Ostatní systémy jsou nízké,“ uvedl Teska a jako příklad uvedl libereckou opuscard. „Karty nebyly bezpečné, programové vybavení muselo být rozšířené,“ podotkl Teska s tím, že hrozil kolaps systému. Tehdy ho využívalo na 900 tisíc lidí.

Další uvedli, že jim v podstatě nic jiného nezbylo než smlouvy podepsat.

Po přestávce předstoupil před senát soudu Pavel Richter, bývalý náměstek primátora a radní pro infrastrukturu. Přinesl s sebou tlustý fascikl, jedná se prý o materiály ke všemu, co měla rada projednat ten den, kdy byly schválené probírané smlouvy. Chtěl tím soudu ukázat, kolik toho má rada na starosti. Jednalo se o zhruba třicet centimetrů tlustý balík dokumentů.

Stejně jako jeho předřečníci se i Pavel Richter ohradil proti obžalobě, vypovídat odmítl. „Myslím si, že obžaloba je chybná. Nemám do dnešního dne pochybnosti o rozhodnutí, které jsme tehdy učinili. Nebyl stín pochybnosti o tom, že bychom někde porušovali zákon,“ uvedl Richter. „Chci se ohradit proti tomu, jak vyplývá z obžaloby, že bychom se snad nedostatečně věnovali té kauze. Nevím, jestli šlo dosáhnout lepší ceny nebo nešlo. Věřím tomu, že lidé, kteří se účastnili té práce, jsou kompetentní a pracovali s nejlepšími úmysly,“ dodal Richter.

Václav Novotný, zastupitel s gescí pro kulturu a památkovou péči, přiznal, že není odborníkem na IT, neměl podle svých slov důvod pochybovat o inkriminovaném materiálu. Zároveň využil práva nevypovídat a požádal soud o další jednání v jeho nepřítomnosti.

Všichni jsme důvěřovali našemu legislativnímu odboru. Nikdo z nás tomu nerozumí, my jsme politici,
obžalovaný Josef Nosek, bývalý náměstek pražského primátora

Zato bývalý náměstek primátora a starosta Prahy 8 Josef Nosek, jako první obžalovaný v kauze, se nechal podrobit výslechu. „Seděl tam externí právník a říkal, že všechno je v pořádku. Byl tam vedoucí odboru, který toto měl na starosti a řekl, že je to v pořádku. Nebyl důvod pochybovat,“ prohlásil politik.

Podle Noska nebylo v lidských silách se v materiálu zorientovat. „Všichni jsme důvěřovali našemu legislativnímu odboru. Nikdo z nás tomu nerozumí, my jsme politici,“ podotkl Nosek. „My tady, hlavně bývalí radní, co tu sedíme, jsme se snažili napravit, co tam bylo. A nesedí tu Pavel Bém a jeho parta,“ dodal Nosek.

Bývalý primátor a současný poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) se na chodbě před začátkem jednání nechal slyšet, že se ukáže nesmyslné obvinění rady města. Druhý z obžalovaných bývalých primátorů Hudeček se k soudu nedostavil a požádal o jednání v jeho nepřítomnosti.

Ústavní stížnosti

Případ dostal na stůl senát vedený Alexandrem Sotolářem. Stejný soudce přitom už v první větvi kauzy poslal do vězení úředníky magistrátu. Několik obžalovaných toto kritizovali. Bohuslav Svoboda i radní za TOP 09 podali ústavní stížnost proti postupu Vrchního soudu, který rozhodl, že proces nepovede soudce Petr Novák, který jej původně dostal na starost. Podle nich bylo prý porušeno právo na spravedlivý proces.

Foto: Milan Malíček, Právo

Projednávání případu Opencard před soudem. Na snímku obžalovaní

„Podle mého názoru jde o zásah do mého práva na zákonného soudce dle čl. 38 Listiny základních práv a svobod, který říká, že: 'Nikdo nesmí být odňat svému zákonnému soudci',“ uvedl bývalý primátor v tiskové zprávě. Sotolář na začátku jednání pouze konstatoval, že stížnosti ještě nebyly projednány a soud neshledává důvody pro to, aby jednání bylo odročeno.

BEZ KOMENTÁŘE: Happening před soudem v kauze OpencardVideo: Novinky

Před soudní budovou se ještě před začátkem jednání uskutečnil happening, během něho pořadatelé upozorňovali, že za předraženou opencard můžou jiní, než ti, kteří jsou souzeni.

V první větvi procesu byli odsouzeni dva z původně pěti obžalovaných magistrátních úředníků z odboru IT. Jeho bývalý šéf Ivan Seyček si odpykává tři a půl roku za mřížemi, další obžalovaný Jiří Chytil dostal jeden a půl roku podmíněně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám