Hlavní obsah

Limity na Dole Bílina prolomíme, slíbil Mládek horníkům. Ti ho stejně vypískali

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Limity těžby uhlí na Dole Bílina zřejmě padnou. Před výjezdním zasedáním vlády v Ústí nad Labem to řekl protestujícím horníkům ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Vláda mimo jiné o limitech v pondělí jedná na svém druhém výjezdním zasedání, kam ministři dorazili vlakem. Limity na Dole ČSA podle Mládka zřejmě zůstanou zachovány.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Stovky horníků přivítaly vládu s požadavkem zrušení limitů těžby hnědého uhlí na severu Čech.

Článek

„Zvažovali jsme všechny varianty a dobrá zpráva je ta, že limity pravděpodobně budou posunuty na Bílině. U lomu ČSA takové rozhodnutí zřejmě přijato nebude,“ řekl za ohlušujícího pískotu Mládek protestujícím horníkům. Ti bouřlivě reagovali především na jeho oznámení, že těžební limity na dole ČSA s největší pravděpodobností prolomeny nebudou.

Vláda má na stole dva návrhy prolomení limitů, oba počítají s tím, že limity se na Bílině prolomí. U Dolu ČSA jeden z návrhů počítá s odsunutím rozhodnutí do roku 2020, druhý jen s předložením analýzy potřeby hnědého uhlí do konce roku 2020.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

S žádným prolomením limitů nesouhlasí ekologové, kteří v Ústí také protestují. Zatímco horníků se sešlo na tři stovky, ekologů a obyvatel Horního Jiřetína o něco méně. Odpůrci těžby pouštějí od rána u krajského úřadu z velkých reproduktorů zvuky těžebních strojů.

Vědci, lékaři, ekologické, rozvojové a humanitární organizace také společným dopisem vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku, aby přestal opomíjet závažné dopady prolomení limitů těžby hnědého uhlí na velkolomu Bílina a zpochybňovat nutnost okamžitého rozhodnutí o zachování limitů na velkolomu ČSA. [celá zpráva]

Všichni čekají jasné vyjádření

„Premiér by měl jednoznačně říci, že bude požadovat okamžité potvrzení platnosti limitů na velkolomu ČSA, jakékoli odklady jsou proti zájmu nejen místních lidí, ale i horníků. Prolomení limitů je v rozporu s cíli státní energetické koncepce. Uhlí za limity na Dole ČSA podle studií ministerstva průmyslu a obchodu a podle Státní energetické koncepce nepotřebujeme,” řekl šéf energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Foto: Aleš Pelikán

Odpůrci prolomení limitů

Horníci se naopak bojí o pracovní místa, kterých je na Mostecku dlouhodobě velmi málo, a situace na tamním pracovním trhu je jedna z nejhorších v Česku. Horníci před krajským úřadem při protestu mávali transparenty s nápisy jako Pohřběte limity, ne nás nebo Ekoterorismus nezahřeje.

Foto: Aleš Pelikán

Odpůrci prolomení limitů

Na jednání vlády kromě limitů přijde na řadu i podpora rozvoje pracovních příležitostí v Ústeckém a Moravskoslezském kraji či zpráva o stavu vyloučených lokalit na Ústecku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám