Hlavní obsah

Horníci demonstrují v Praze za prolomení limitů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před úřadem vlády, kde probíhá jednání tripartity, se v pondělí sešla asi stovka hornických odborářů požadujících prolomení těžebních limitů. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů mají na programu mimo jiné i surovinovou politiku země, s níž těžba uhlí úzce souvisí.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace horníků proti těžebním limitům před úřadem vlády

Článek

Ministerstvo průmyslu připravilo celkem čtyři varianty další těžby hnědého uhlí na severu Čech. Vedle zachování stávajících limitů z roku 1991 navrhlo rovněž tři varianty rozšíření těžby, přičemž dvě z nich by měly dopad na lidská sídla, konkrétně Horní Jiřetín.

Materiál zatím neuvádí, která z variant limitů bude vybrána. Tato část bude do strategie doplněna až po rozhodnutí vlády.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Varianty připravené ministerstvem průmyslu a obchodu
1Ponechání limitů stanovených v roce 1991, tj. bez dalšího rozšiřování těžby a dopadů na obce.
2Prolomení limitů na dole Bílina, umožňující pokračování těžby do roku 2055. Bez dalších dopadů na obce.
3Prolomení limitů na dole Bílina a dílčí prolomení limitů na dole ČSA, což by si vyžádalo zbourání jižní části obce Horní Jiřetín.
4Prolomení limitů na dole Bílina i ČSA, které by znamenalo kompletní zbourání Horního Jiřetína i Černic.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) na tiskové konferenci na konci června uvedl, že kvůli potřebám českého teplárenství je pro okamžité prolomení limitů v dole Bílina, který patří Severočeským dolům ze skupiny ČEZ. Naopak rozhodnutí o dole ČSA Severní energetické navrhl odložit o pět let do roku 2020. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace horníků proti těžebním limitům

Mládek v pondělí označil tento postup za stav, který horníkům dává naději.

Horníci požadují úplné prolomení limitů. Na demonstraci měli transparenty typu: „Hlasy dáme tomu, kdo nás nechá v lomu“ nebo „Tato vláda vyrábí nezaměstnané“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám