Hlavní obsah

Babiš: Šéf inspekce bezpečnostních sborů je zralý na odvolání

Právo, Jan Rovenský

Pokud policejní vyšetřování v akci Vidkun ukáže, že Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) mohla v minulosti zasáhnout a neudělala to, měl by její šéf Ivan Bílek položit hlavu na špalek, případně by měl být odvolán. Právu to ve středu řekl vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Kvůli úternímu zásahu policistů jste uvedl, že by se měla svolat bezpečnostní rada státu, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to ale odmítá, protože nejsou informace např. z tajných služeb, že dochází k ohrožení zájmů státu. Proč jste o tom mluvil?

Podle informací, které se objevily v médiích, byli zadrženi vysocí policisté, mezi nimi i náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování olomoucké krajské policie. (V kauze už byli obviněni čtyři lidé, ve vazbě skončili náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec, šéf tamního odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj a olomoucký podnikatel Ivan Kyselý. Čtvrtý obviněný - olomoucký hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD je stíhán na svobodě, pozn. red.) To je dost vážná záležitost a vyslovil jsem názor, že by se kvůli tomu mohlo svolat předsednictvo bezpečnostní rady státu.

Když se předsednictvo BRS svolávalo kvůli tomu, že nějaká soukromá firma chtěla proti ministru vnitra podnikat nějaké akce (v kauze České pošty), tak bychom mohli i v tomto případě.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Obvinění v kauze korupce v Olomouci. Zleva podnikatel Ivan Kyselý, náměstek krajského ředitele Karel Kadlec a hejtman Jiří Rozbořil.

Je potřeba vědět, co se tady děje. Ve vládě jsme žádnou informaci o tom nedostali a nelze mít jen zprávy z médií. Měli bychom dostat informace o tom, kdo a co v té kauze hraje roli.

Jde ale o živou kauzu, policie ji šetří a moc informací dostat ani nemůžete.

Kolem České pošty také šlo o živou kauzu a probíhalo vyšetřování. Navíc v porovnání s tím, co se stalo nyní, je to myslím zanedbatelná kauza. Vypadá to, že úplně selhal GIBS, a možná je to na odvolání jeho šéfa.

Proč si to myslíte?

GIBS je tady od toho, aby kontroloval policii, celní správu a obecně bezpečnostní složky. Pokud tady dochází k zatýkání a zadržování vysoce postavených policistů, tak to měl v prvé řadě řešit GIBS. Je neobvyklé, aby nějaký jiný policejní útvar odhaloval korupční jednání policie.

To není kritika Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (jeho detektivové zátah provedli – pozn. red.). Objevily se informace, že GIBS v minulosti policisty odrazoval od jejich činnosti, dokonce si myslím, že na Olomoucku došlo ke zrušení pobočky GIBS z popudu lidí, kteří byli zadrženi.

Takže by Bílek měl podle vás rezignovat?

Pokud se ukáže, že pochybil a věci neřešil, tak určitě ano.

Reklama

Výběr článků

Načítám